Морска лисица: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: br:Rae vouklet
Ред 17: Ред 17:
[[Категория:Хрущялни риби]]
[[Категория:Хрущялни риби]]


[[br:Rae vouklet]]

[[da:Sømrokke]]
[[da:Sømrokke]]
[[de:Nagelrochen]]
[[de:Nagelrochen]]

Версия от 02:45, 14 юли 2009

Шаблон:Таксо начало животно

   Шаблон:Таксо картинка
   Шаблон:Таксо класификация начало
       Шаблон:Таксо царство
       Шаблон:Таксо тип
       Шаблон:Таксо клас
       Шаблон:Таксо разред
       Шаблон:Таксо семейство
       Шаблон:Таксо род
       Шаблон:Таксо вид
   Шаблон:Таксо класификация край
   Шаблон:Таксо научно наименование

Шаблон:Таксо край Морската лисица (Raja clavata) е хрущялна (Chondrichthyes) риба, която се среща и в Черно море. Женската достига 125 см, а мъжката едва до 70-85см. Тялото и е осеяно с шиповидни костни плочки,има ромбовидна форма с удължена опашка. Имат и дълги израстъци, с които се залавят за предмети и растения във водата.

 Морската лисица се храни с дънни риби, пакообразни и мекотели.Преследвайки своята жертва, често се издига и към повърхността.Придвижва се, като размахва гръдните си перки, подобно на крила, и ако се наложи, може да развие доста висока скорост.Когато достигне жертвата, морската лисица плува над нея, обгръща я с перките си и я притиска към дъното,след което я поглъща.
 През пролетта, по време на рамножителния период, морската лисица се приближава към брега до дълбочина 10-20м и отделя до 500 оплодени яйца (опложданто е вътрешно).Всяко от тях е обвито в рогова, тъмно оцветена капсула с почти правоъгълна форма и с дълги израстъципо краищата. Тези израстъци се оплитат в подводната растителност и прикрепените се развиват около 5 месеца. Тялото на малките, които излизат от капсулите, е дълго 12-13см и широко до 8 см.