Диодор Сицилийски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: sh:Diodor
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: scn:Diudoru Siculu
Ред 47: Ред 47:
[[ro:Diodorus Siculus]]
[[ro:Diodorus Siculus]]
[[ru:Диодор Сицилийский]]
[[ru:Диодор Сицилийский]]
[[scn:Diodoru Siculu]]
[[scn:Diudoru Siculu]]
[[sh:Diodor]]
[[sh:Diodor]]
[[sk:Diodoros Sicílsky]]
[[sk:Diodoros Sicílsky]]

Версия от 01:43, 17 юли 2009

Диодор Сицилийски
Διόδωρος Σικελιώτης
древногръцки историк

Роден
около 90 г. пр.н.е.
Починал
Диодор Сицилийски в Общомедия

Диодор Сицилийски е древногръцки историк, автор на Bibliotheca historica (Историческа библиотека), състояща се от 40 книги, разделени в три части. Често е наричан "александрийски граматик" заради работата си в Александрийската билиотека.

В младежките си години предприел пътешествие до Европа, Мала Азия и Южна Африка. Дълго останал в Рим. В периода между 60-56 пр.н.е. живял в Александрия. В течение на 30 години събирал материали за своя исторически труд. Първата част на творбата е с географска тематика и описва историята и културата на Египет (книга I), на Месопотамия, Индия, Скития и Арабия (II), на Северна Африка (III) и на Гърция и Европа (IV-VI). Във втората част (книги VII-XVII) се описва историята на света от Троянската война до смъртта на Александър Велики. Третата част (книги XVIII-XL) се отнася за историческите събития от времето на диадохите до или 60 пр.н.е., или началото на войните на Юлий Цезар в Галия (45 пр.н.е.). Изцяло запазени са книги 1-5 и 11-20, от останалите има голям брой откъси.

Повествованието е подчинено на принципа на аналите. Отчитането на времето се води по датите на олимпиадите, списъка на атическите архонти и римските консули и поради това хронология на събитията често е грешна. При изложението на историята на Асирия и Мидия източник за Диодор е бил по всяка вероятност произведение на Ктесий, за Египет на Хекатей от Абдера, за Индия -на Мегастен, за Гърция-на Ефор и някой от историците на Александър Македонски. Използвал е и трудове на Иероним от Кардия, Полибий, Посидоний, и вероятно на римски историци като Фабий Пиктор. Произведението на Диодор Сицилийски е особено важно в качеството си на източник на сведения за епохата на Филип Македонски, епохата след смъртта на Александър Македонски, историята на Сицилия и ранната римска история, за която той дава по-подробна информация от тази на Тит Ливий. Диодор Сицилийски е писал на койне (гръцки диалект от епохата на елинизма). Ценността в произведението на Диодор Сицилийски е в това, че се явява допълнение към други, частично запазени творби.