Кралство на вандали и алани: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ar:المملكة الوندالية
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Вандалското кралство''' е варварско [[царство]], съществувало от 429 до 534 година в Северна Африка.
'''Вандалското кралство''' е съществувало от 429 до 534 година в Северна Африка.


През [[429]] година [[вандали]]те завладяват Северна Африка, а през [[435]] година получават статут на [[федерати]]. През [[439]] година завладяват [[Картаген]] и той става тяхна столица. Начело с [[Гейзерих]] разграбват [[Рим]] през 455 година. Вандалското кралство е разгромено от [[Византия]] през 533-534 година.
През [[429]] година [[вандали]]те завладяват Северна Африка, а през [[435]] година получават статут на [[федерати]]. През [[439]] година завладяват [[Картаген]] и той става тяхна столица.


Начело с [[Гейзерик]] разграбват [[Рим]] през 455 година. Вандалското кралство е разгромено от [[Византия]] през 533-534 година.
След разгрома на кралството, вандалите се заселват на териториите на [[Иберийския полуостров]], [[Галия]] и [[Италия]].


В последствие те се сливат с останалото местно население след падането на [[Римската Империя]] и заедно са основите за сформирането на днешната испанска, френска и италианска нации.
След разгрома на кралството вандалите се заселват на [[Иберийския полуостров]], [[Галия]] и [[Италия]]. Сливат се с местното население след падането на [[Римска империя|Римската империя]] и заедно са основите за сформирането на днешната испанска, френска и италианска нации.


[[Категория:Вандали]]
[[Категория:Вандали| ]]
[[Категория:Исторически държави]]


[[ar:المملكة الوندالية]]
[[ar:المملكة الوندالية]]

Версия от 13:42, 30 юли 2009

Вандалското кралство е съществувало от 429 до 534 година в Северна Африка.

През 429 година вандалите завладяват Северна Африка, а през 435 година получават статут на федерати. През 439 година завладяват Картаген и той става тяхна столица.

Начело с Гейзерик разграбват Рим през 455 година. Вандалското кралство е разгромено от Византия през 533-534 година.

След разгрома на кралството вандалите се заселват на Иберийския полуостров, Галия и Италия. Сливат се с местното население след падането на Римската империя и заедно са основите за сформирането на днешната испанска, френска и италианска нации.