Разлика между версии на „Виктория (щат)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Силно развито е [[овцевъдство]]то (предимно за мляко) и отглеждането на [[пшеница]] и плодове.Както и в [[Южна Австралия]] и тук винарството бележи значителен напредък.В щата има и се използват находищата на кафяви [[въглища]],[[петрол]] и [[природен газ]].Най-голям пристанищен град и индустриален център е [[Мелбърн]].Интернационалното летище [[Туламарин-Еърпорт]] се намира на 22 км северно от града.
== Население ==
Повече от 70% от жителите на щата живеят в [[Мелбърн]]. Населението в агломерацията Мелбърн е 3 634 233 души , с това града се нарежда на второ място след [[Сидни]].
Други големи градове в щата са Геелонг, Баларат, Бендиго и Шапартън. Виктория е най-урбанизирания австралийски щат (90% от хората живеят в градовете).
 
Най-големите градове са:
По малко от 1% от жителите се определят като аборигени.Най-големият брой чужденци ,които живеят в щата идват от [[Великобритания]],[[Италия]],[[Виетнам]],[[Нова Зеландия]] и [[Гърция]].
=== Вероизповедания ===
Около 65 на всеки 100 жители са християни. Католиците и протестантите съставят 30% от всички хора. Населението изповядващо [[будизъм]] все повече се разраства, мюсюлманите са 93 000,а евреите 40 000. Около 17% са атеисти.
 
== Спорт ==
[[Файл:Bells-Beach-View.jpg|thumb|Плажът Белс]]

Навигация