Ичиргу боила: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: it:Ičirgu-boil
махам твърдения без източник
Ред 1: Ред 1:
'''Ичиргу боила''' или '''чъргубиля''' (с гръцка азбука ητζιργου, ητζηργου - в състава на титлите ητζιργου βουληα, [ητ]ζουργου κoλoβρoς, на кирилица '''чрьгоубылιа'''<ref>Moravcsik, G. Byzantinoturcica II. Leiden 1983, c. 133.</ref>) е висша управленска титла в [[Първо българско царство|Първото българско царство]]. В историческите извори{{факт}} се споменават имената на няколко - по времето на хан Крум, новозавладените земи били разделени на три части. Управител на средната бил назначен Крумовия брат, на лявата - кавхана, а на дясната - ичиргу боила. В други извори се споменавата военни походи оглавявани от кавхана, на когото били дадени (очевидно за помощници) - ичиргу боила и др. Има данни, че под прякото командване на ичиргу боила е била 400 души тежка конница. Това, както и прякото му участие в управлението на държавата, дават основание да се счита, че става дума за един от най-приближените властници до кана.
'''Ичиргу боила''' или '''чъргубиля''' (с гръцка азбука ητζιργου, ητζηργου&nbsp;— в състава на титлите ητζιργου βουληα, [ητ]ζουργου κoλoβρoς, на кирилица '''чрьгоубылιа'''<ref>Moravcsik, G. Byzantinoturcica II. Leiden 1983, c. 133.</ref>) е висша управленска титла в [[Първо българско царство|Първото българско царство]]. Известни са имената на няколко&nbsp;— по времето на хан Крум, новозавладените земи били разделени на три части. Управител на средната бил назначен Крумовия брат, на лявата&nbsp;— кавхана, а на дясната&nbsp;— ичиргу боила. В други извори се споменавата военни походи оглавявани от кавхана, на когото били дадени (очевидно за помощници) - ичиргу боила и др. Има данни, че под прякото командване на ичиргу боила е била 400 души тежка конница. Това, както и прякото му участие в управлението на държавата, дават основание да се счита, че става дума за един от най-приближените властници до кана.


За разлика от кавхана, не съществуват сведения ичиргу боилът да е замествал владетеля. Вероятно ичиргубоилът е бил един от вътрешните боляри, от най-приближените на кана и пряко от него получаващ пълномощия - да участва в преговори, да ръководи или да участва във военни походи заедно с кавхана. Съществуват мнения, че резиденцията му е била в Преслав{{факт}}. Това становище би подкрепило идеята, че ичигубоилът е имал особен статут в йерархията на прабългарската аристокрация и е сред най-висшите й предстваители. Вероятно е отговарял за сигурността на владетеля и вътрешността на държавата. Заедно с кавхана, са подпомагали (на практика са осъществявали) управлението на страната{{факт}}.
За разлика от кавхана, не съществуват сведения ичиргу боилът да е замествал владетеля. Вероятно ичиргубоилът е бил един от вътрешните боляри, от най-приближените на кана и пряко от него получаващ пълномощия&nbsp;— да участва в преговори, да ръководи или да участва във военни походи заедно с кавхана. Това становище би подкрепило идеята, че ичигубоилът е имал особен статут в йерархията на прабългарската аристокрация и е сред най-висшите и&#768; предстваители. Вероятно е отговарял за сигурността на владетеля и вътрешността на държавата.


== Произход ==
== Произход ==


Според [[Веселин Бешевлиев]]<ref>Бешевлиев В., [http://www.kroraina.com/knigi/vb/index.html ''Прабългарски епиграфски паметници''], Издателство на Отечествения фронт, София, 1981</ref> думата "ичиргу" е [[тюрки|тюрко]]-[[алтай]]ска и значи "вътрешен" (в староуйгурски ''ičrägi''/''ičräki'' означава „придворен служител“<ref>Древнетюркский словарь. Ленинград, 1969. с. 202.</ref>), а според други първата част на титлата произлиза от кавказката дума "ичирхо"{{факт}}, означаваща стрелец.
Според [[Веселин Бешевлиев]] думата "ичиргу" е [[тюрки|тюрко]]-[[алтай]]ска и значи "вътрешен" (в староуйгурски ''ičrägi''/''ičräki'' означава „придворен служител“<ref>Древнетюркский словарь. Ленинград, 1969. с. 202.</ref>).<ref>Бешевлиев В., [http://www.kroraina.com/knigi/vb/index.html ''Прабългарски епиграфски паметници''], Издателство на Отечествения фронт, София, 1981</ref>


От един надгробен надпис, открит във [[Велики Преслав]] е известен чъргубилят ('''чрьгоубылιа''') [[Мостич]], служил при [[цар]]ете [[Симеон Велики]] и [[Петър I (България)|Петър I]]. В [[Надпис от Филипи|летописния надпис от Филипи]] от времето на [[кан]] [[Пресиан]], също се споменава един неизвестен по име ичуру боил.
От един надгробен надпис, открит във [[Велики Преслав]] е известен чъргубилят ('''чрьгоубылιа''') [[Мостич]], служил при [[цар]]ете [[Симеон Велики]] и [[Петър I (България)|Петър I]]. В [[Надпис от Филипи|летописния надпис от Филипи]] от времето на [[кан]] [[Пресиан]], също се споменава един неизвестен по име ичуру боил.

Версия от 17:18, 3 август 2009

Ичиргу боила или чъргубиля (с гръцка азбука ητζιργου, ητζηργου — в състава на титлите ητζιργου βουληα, [ητ]ζουργου κoλoβρoς, на кирилица чрьгоубылιа[1]) е висша управленска титла в Първото българско царство. Известни са имената на няколко — по времето на хан Крум, новозавладените земи били разделени на три части. Управител на средната бил назначен Крумовия брат, на лявата — кавхана, а на дясната — ичиргу боила. В други извори се споменавата военни походи оглавявани от кавхана, на когото били дадени (очевидно за помощници) - ичиргу боила и др. Има данни, че под прякото командване на ичиргу боила е била 400 души тежка конница. Това, както и прякото му участие в управлението на държавата, дават основание да се счита, че става дума за един от най-приближените властници до кана.

За разлика от кавхана, не съществуват сведения ичиргу боилът да е замествал владетеля. Вероятно ичиргубоилът е бил един от вътрешните боляри, от най-приближените на кана и пряко от него получаващ пълномощия — да участва в преговори, да ръководи или да участва във военни походи заедно с кавхана. Това становище би подкрепило идеята, че ичигубоилът е имал особен статут в йерархията на прабългарската аристокрация и е сред най-висшите ѝ предстваители. Вероятно е отговарял за сигурността на владетеля и вътрешността на държавата.

Произход

Според Веселин Бешевлиев думата "ичиргу" е тюрко-алтайска и значи "вътрешен" (в староуйгурски ičrägi/ičräki означава „придворен служител“[2]).[3]

От един надгробен надпис, открит във Велики Преслав е известен чъргубилят (чрьгоубылιа) Мостич, служил при царете Симеон Велики и Петър I. В летописния надпис от Филипи от времето на кан Пресиан, също се споменава един неизвестен по име ичуру боил.

Литература

  1. Moravcsik, G. Byzantinoturcica II. Leiden 1983, c. 133.
  2. Древнетюркский словарь. Ленинград, 1969. с. 202.
  3. Бешевлиев В., Прабългарски епиграфски паметници, Издателство на Отечествения фронт, София, 1981

Външни препратки