Момбаса: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: la:Mombasa
Редакция без резюме
Ред 171: Ред 171:
[[sv:Mombasa]]
[[sv:Mombasa]]
[[sw:Mombasa]]
[[sw:Mombasa]]
[[tr:Mombasa]]
[[uk:Момбаса]]
[[uk:Момбаса]]
[[vec:Mombasa]]
[[vec:Mombasa]]

Версия от 15:25, 4 август 2009

Шаблон:НМ

Изглед от Момбаса

Момбаса (на английски Mombasa, на арабски مومباسا (Monbasa), на суахили Kisiwa Cha Mvita, което означава острова на войната) е вторият по големина град в Кения. Градът е важен регионален транспортен център с голямо пристанище и летище. Градът е и туристически център, както и административен център на едноименната провинция. Според данните от преброяването през 2005 Момбаса има население от 799 727 души.

История

Основаването на Момбаса е свързано с двама владетели Мвана Мкиси и Шене Мвита. Според устните предания Шене Мвита измества от властта Мвана Мкиси и създава свое селище на остров Момбаса. В народната памет Шене Мвита е мюсюлманин с широки познания и се свързва директно със съвременните идеали на суахили културата, с която хората идентифицират Момбаса.

Точната дата на основаване на Момбаса не е известна, но се знае, че през 12 век вече е преуспяващ търговски град, както споменава арабския географ Ал Идриси.

През 1331 г. градът е посетен от известния марокански учен и пътешественик Ибн Батута, който въпреки че остава само един ден, споменава Момбаса в съчиненията си. Пътешественикът отбелязва за хората от Момбаса, че са народ религиозен, праведен, заслужаващ доверие, джамиите им, въпреки че са направени от дърво, са изкусно построени.

Голяма част от най-ранната информация за Момбаса идва от португалски хроникьори от 16 век. Вашко да Гама е първият европеец, посетил града. През 1498 г. той е посрещнат хладно от местните жители. Две години по-късно градът е плячкосан от португалците. През 1528 година те нападат отново. През 1593 е построен Форт Исус поради опитите на португалците да колонизират тези земи. През 1638 г. градът формално е част от португалските колонии.

Градът е бил столица на протектората Британска Източна Африка до 1905 г., след което столица става Найроби. До средата на 20 век градът е най-големият по население в страната.

Климат

Средни месечни температури за Момбаса
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 23°C 23°C 24°C 24°C 23°C 21°C 20°C 20°C 21°C 22°C 23°C 23°C
максимална 32°C 32°C 32°C 31°C 29°C 28°C 28°C 28°C 28°C 29°C 30°C 32°C

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Африка-мъниче