Лесбос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 4: Ред 4:
== География ==
== География ==


Tuk e palno s geiove kato teb
Лесбос е третият по площ гръцки остров и 8-и в [[Средиземно море]]. Заема 1630 [[km²]] с 320 km брегова ивица. Населението е приблизително 90 000, една трета от което живее в столицата [[Митилини]] (в югоизточната част на острова). Климатът е мек средиземноморски. Средната годишна температура е 18°C. Снегът и много ниските температури са рядкост.


== История ==
== История ==

Версия от 14:52, 5 август 2009

Местоположение на острова

Лесбос (Шаблон:Lang-el) е остров в североизточната част на Егейско море, разположен в близко съседство с Мала Азия. Той влиза в състава на нома Лесбос, който е част от територията на Република Гърция.

География

Tuk e palno s geiove kato teb

История

Митилини е основан през 11 век пр.н.е. от семейство Пентилиде (Penthilidae), което идва от Тесалия и управлява до народното въстание от 590 пр.н.е., водено от Питах от Митилини.

Сателитна снимка на Лесбос (1995).

Лесбос е родно място на редица известни личности. В древни времена Арион развива вид поема, наречен дитирамб, а родоначалникът на трагедията Терпандър изобретява 7-нотната музикална скала за лира. Древногръцката поетеса Сафо е също от остров Лесбос, като думата лесбийка произлиза от името на острова. В по-нови времена поетът Одисеас Елитис, потомък на старо семейство от Лесбос, получава Нобелова награда.

Външни препратки