Арверни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Арверните''' {{lang-la|Arverni}} са [[гали|галско]] племе, живяло през последните столетия преди Христа в това, което сега се нарича район [[Оверн]] във [[Франция]]. То е едно от най-силните племена в Древна Галия, което на няколко пъти се противопоставя на римляните. Тяхната най-важна крепост е Герговия, в днешно време там се намира комуната [[Клермон Феран]].
'''Арверните''' ({{lang-la|Arverni}}) са [[гали|галско]] племе, живяло през последните столетия преди Христа в това, което сега се нарича район [[Оверн]] във [[Франция]]. То е едно от най-силните племена в Древна Галия, което на няколко пъти се противопоставя на римляните. Тяхната най-важна крепост е Герговия, в днешно време там се намира комуната [[Клермон Феран]].


== Галски войни ==
== Галски войни ==

Версия от 20:08, 7 август 2009

Арверните (Шаблон:Lang-la) са галско племе, живяло през последните столетия преди Христа в това, което сега се нарича район Оверн във Франция. То е едно от най-силните племена в Древна Галия, което на няколко пъти се противопоставя на римляните. Тяхната най-важна крепост е Герговия, в днешно време там се намира комуната Клермон Феран.

Галски войни

Арвените играят важна роля в Галските войни, водени от Юлий Цезар от 58 г пр. н. е. до 51 г. пр.н. е. Първо аристократите на арвените се опитват да избегнат конфронтация с Цезар по време на ранните му нападения. Те екзекутират лидера Целтилий, за да опитат да придобият суверенитет над цяла Галия.[1] През 52 г. сина на Целтилий Верцингеторикс събрал подръжниците си за битка с римляните, но е изключен от Герговия от аристократите, включително и неговия чичо Гобанитио. После събира огромна армия в страната и се завръща към града, където изхвърля опонентите си и е обявен за цар.[1] След като свършва това Верцингеторикс прави съюз с много други галски племена и ги води към последния значим галски бунт срещу римляните. Верцингеторикс е победен от Цезар в битката при Алезия, след което се предава.[2] Територията на арвените впоследствие присъединена към Римската империя.

Източници