Скриптов език: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат + шаблон
Ред 30: Ред 30:
* [[компилатор]]
* [[компилатор]]


[[Категория:Езици за програмиране]]
{{мъниче}}
{{софтуер-мъниче}}


[[ar:لغة برمجة نصية]]
[[ar:لغة برمجة نصية]]

Версия от 09:08, 20 август 2009

Скриптов език в информационните технологии се нарича език за програмиране, при който изходният код на програмите се изпълнява директно. За да се изпълни този изходен код, се използва специална програма, която се нарича интерпретатор. Алтернативният метод за изпълняване на програми е чрез компилиране. Сорс кодът на програма, която е написана на скриптов език за програмиране се нарича скрипт.

Предимства на скриптовите езици

  • Потребителите могат да разглеждат и модифицират кода на програмата и по този начин да разберат как работи, да променят нейното поведение и да открият грешки в нея.
  • Сорс кодът на програмата може да работи на множество различни платформи, без да са необходими модификации при преноса.
  • Когато се направи някаква промяна в скрипта не е необходимо да се преминава през повторен процес на компилиране (такъв процес понякога отнема много време).

Недостатъци на скриптовите езици

  • Обикновено програмите, написани на такива езици, работят пъти по-бавно от програмите, които се компилират.
  • Сорс кодът на програмите не може да бъде скрит

TODO: лицензи - забраняват промяната... пояснения за предимствата и недостатъците python: кеширане java: две думи за виртуалната машина обикновено скриптови езици се използват при...

Известни скриптови езици за програмиране

Вижте също

Шаблон:Софтуер-мъниче