Разлика между версии на „Германска Нова Гвинея“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: tpi:Siaman Niugini)
[[File:Map-Kaiser-Wilhelms-Land-und-Bismarck-Archipel.png|thumb|300px|Карта на Германска Нова Гвинея, 1884-1919]]
'''Германска Нова Гвинея''' (на [[немски]]: Deutsch-Neuguinea) е название на немско колониално владение в западната част на Тихия океан. Общата площ на колонията е възлизала на 242 476 кв.км., а населението ѝ към 1912 г. възлиза на 478 843 туземци и 772 германци. Германска Нова Гвинея обединява всички немски колониални владения в южните морета с изключение на [[Самоа]].
 
== Възникване и живот на Германска Нова Гвинея ==
 
Обединението на [[Германия]] бележи появата не само на една нова велика сила на европейския континент, но и дава начало на бурна агитация в германското общество за придобиване на собствени германски колониални владения. Мисълта за придобиването на колонии спира да бъде фантасмагория на малка група хора, а се превръща в политическа тема. Германски търговски ханзейски фирми са доста активни в района на Тихия океан още от средата на XIX век. Постепенно се очертава и политическа подкрепа за ханзейската търговска експанзия в района. Център на развитието на немската търговия в този огромен район стават полинезийските острови. Към 1877 г. 87% от износа и 79% от вноса на [[Самоа]] и [[Тонга]] е в ръцете на германските търговци.
 
 
Първата световна война слага край на Германска Нова Гвинея.По-голямата част от територията на колонията е заета от австралийски войски още през август 1914 г., японците почти без да срещат съпротива заемат Марианските, Каролинските и Маршалските острови както и Палау. През 1920 г. ОН предоставя колонията под австралийски и японски мандат. Междувременно почти всички немски обитатели са принудени да напуснат бившата вече колония, лишени са от имущество си и обеднели се завръщат в родината си.
 
 
[[Категория:Бивши германски колонии]]

Навигация