Разлика между версии на „Правда (област Силистра)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
махам твърдения без източник
(махам твърдения без източник)
:{{Друго ''Зазначение|селото друготов българскоСевероизточна селоБългария|селото св име '''Правда''' вижте [[Търновско|Правда (Област Велико Търново)]].''}}
 
'''Правда''' е [[село]] в Североизточна [[България]]. То се намира в [[община Дулово]], [[Област Силистра]] и е най-голямото по площ село в Дуловската община.
 
 
<!-- Ако имате информация, моля добавете я след знака "равно" -->
{{Селище в България
| име = Правда
| изт-дължина = 27.000
}}
''Част от данните не са попълнени, но [[Уикипедия:Статии за населените места в България|бихте могли да ги добавите]].''
 
'''Правда''' е [[село]] в Североизточна [[България]]. То се намира в [[община Дулово]], [[Област Силистра]] и е най-голямото по площ село в Дуловската община.
<!-- Някои от заглавията са скрити чрез командите за коментар ("<!--" и "-- >").
За да ги покажете и добавите информация, премахнете тези команди, примерно:
== География ==
-->
 
== География ==
<!-- == Обществени институции == -->
Първите данни за село Правда датират от 12-18 век. Селото такова, каквото е днес, е създадено от жителите на две други селища, които в търсене на вода са населили днешните територии. Едното село се е казвало Кубадън, а другото - Юклю (натоварен)(вероятно){{факт}}. Останки и от двете села са намерени в радиус от около 7 км от селото - каменни основи от сгради, кладенци, огнища и т. н. Навремето село Правда е било известно с многото вятърни мелници - 10 на брой. Последната е унищожена малко след 1989 г.
 
Два пъти селото е попадало в границите на Румъния, като през 40-те години са си заминали последните румънци. Днес преобладаващото население е турско. Много от възрастните мъже са учили в румънски училища и все още знаят да пишат и говорят на румънски език.

Навигация