Пном Пен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: pnb:فنوم پن
D'ohBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: lv:Pnompeņa
Ред 60: Ред 60:
[[lmo:Phnom Penh]]
[[lmo:Phnom Penh]]
[[lt:Pnompenis]]
[[lt:Pnompenis]]
[[lv:Pnompeņa]]
[[mk:Пном Пен]]
[[mk:Пном Пен]]
[[mr:फ्नॉम पेन्ह]]
[[mr:फ्नॉम पेन्ह]]

Версия от 16:29, 14 септември 2009

Панорамен изглед от Пном Пен

Пном Пен е столицата на Камбоджа, на река Тонлесап (при нейното вливане в река Меконг).

Разположен е на мястото, където се събират 3 реки: Басак, Саб и Меконг. Пном Пен е на повече от 500 години. Според легендата жена на има лейди Пен се разхождала по един хълм и намерила бронзова статуя на Буда, основателя на будистката религия. Там тя започнала да изгражда град Пном Пен. Името му означава "Хълмът на Пен". Прахът ѝ, разказва легендата, се съхранява в една пагода на върха на хълма.

Построен е около пагодата Преа Морокот. Подът ѝ е покрит с плочки от масивно сребро. Пагодата е построена като кула на няколко етажа. Вкрая на всеки етаж покрива се извива нагоре. Тази и други внушителни сгради за разположени близо до Кралския дворец. В Пном Пен има много музеи. Националният музей притежава изящна колекция от произведения на изкуството на кхмерите, които съставляват над 85 на сто от населението на Камбоджа. Музеят Туол Сленг е посветен в паметта на многобройните жертви на комунистическото правителство на Камбоджа, убити през 70-те години на миналия век. Това е ужасен период в историята на града и страната.

Култура

Кралският балет на Пном Пен е известен в цял свят. Постановките му са вдъхновени от древни будистки у индуистки легенди. Едно време танцьорите са играли само за камбоджанското кралско семейство.

Източници

Енциклопедия "Поглед към Азия, Австралия и Нова Зеландия", Издателство NPEC

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Камбоджа-мъниче