Зико: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: pt:Zico
Редакция без резюме
Ред 12: Ред 12:
Както Пеле, Зико носи легендарната фланелка с номер 10 на мачовете на [[Национален отбор по футбол на Бразилия|националния отбор на Бразилия]]. Той е в класацията на най-великите 125 живи футболисти и остава най-добрия футболист на Бразилия след [[Пеле]] и [[Гаринча]].
Както Пеле, Зико носи легендарната фланелка с номер 10 на мачовете на [[Национален отбор по футбол на Бразилия|националния отбор на Бразилия]]. Той е в класацията на най-великите 125 живи футболисти и остава най-добрия футболист на Бразилия след [[Пеле]] и [[Гаринча]].


След като прекратява активното си спортуване Зико се отдава на треньорската дейност. След Световното първенство по футбол през 2002 г. той става треньор на [[Национален отбор по футбол на Япония|националния отбор по футбол на Япония]] и успява да ги класира на [[Световно първенство по футбол Германия 2006|световното през 2006 в Германия]]. След неуспешното представяне на японците става старши треньор на турския [[Фенербахче]].
След като прекратява активното си спортуване Зико се отдава на треньорската дейност. След Световното първенство по футбол през 2002 г. той става треньор на [[Национален отбор по футбол на Япония|националния отбор по футбол на Япония]] и успява да ги класира на [[Световно първенство по футбол Германия 2006|световното през 2006 в Германия]]. След неуспешното представяне на японците става старши треньор на турския [[Фенербахче]], където постига четвъртфинал в ШЛ.След това има кратък престой в ЦСКА Москва , а от 2009г. води гръцкия гранд Олимпиакос.


== Отбори ==
== Отбори ==

Версия от 07:44, 17 септември 2009

Зико
Zico
Роден
ПсевдонимGalinho de Quintino
O Pelé branco
サッカーの神様
Kral Arthur
Zico
Семейство

Уебсайтwww.ziconarede.com.br/znrpub/ig_index_news.htm
Зико в Общомедия

Артур Антунеш Коимбра (на португалски Arthur Antunes Coimbra, произнася се най-близко до Ахтух Антуниш Куимбра), по-известен като Зико (на португалски Zico, произнася се Зику) е бразилски футболист. Зико е наричан „белия Пеле“ и един от най-популярните бразилски футболисти в периода от 1970 до 1980 г.

Както Пеле, Зико носи легендарната фланелка с номер 10 на мачовете на националния отбор на Бразилия. Той е в класацията на най-великите 125 живи футболисти и остава най-добрия футболист на Бразилия след Пеле и Гаринча.

След като прекратява активното си спортуване Зико се отдава на треньорската дейност. След Световното първенство по футбол през 2002 г. той става треньор на националния отбор по футбол на Япония и успява да ги класира на световното през 2006 в Германия. След неуспешното представяне на японците става старши треньор на турския Фенербахче, където постига четвъртфинал в ШЛ.След това има кратък престой в ЦСКА Москва , а от 2009г. води гръцкия гранд Олимпиакос.

Отбори

  • Фламенго, Бразилия 1967-1983, 1985-1989
  • Удинезе, Италия 1983-1985
  • Кашима Антлърс, Япония 1991-1994

Отличия

  • 1980 Голмайстор на Бразилия
  • 1981 Най-добър футболист в света

1984 Най-добър футболист в света

Външни препратки