Улан Батор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м fixing masked redirect
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: br:Ulaanbaatar
Ред 121: Ред 121:
[[bn:উলানবাটর]]
[[bn:উলানবাটর]]
[[bo:ཝུ་ལན་བ་ཐུར]]
[[bo:ཝུ་ལན་བ་ཐུར]]
[[br:Ulaanbaatar]]
[[bs:Ulan Bator]]
[[bs:Ulan Bator]]
[[ca:Ulan Bator]]
[[ca:Ulan Bator]]

Версия от 13:57, 1 октомври 2009

Шаблон:НМ Улан Батор (на монголски: Улаанбаатар) е столица на Монголия, със статут на самостоятелен аймак. През 2008 г. населението му е малко над 1 милион души. Разположен е на река Тул, приток на Селенга, в долина в полите на планината Богдо Ул.

Основан през 1639 г. като будистки манастир, град Урга се развива като търговски център на пътя на чая между Русия и Китай.

Монголия обявява независимост от Китай на 11 юли 1921 год. Когато е обявен за столица на новата Монголска народна република през 1924 год., градът е преименуван на Улан Батор ("червен герой" на монголски език), в чест на националния герой Сухе Батор - освободител на Монголия от войските на Унгерн фон Щернберг, както и от китайска власт. Неговата статуя стои в центъра на молголската столица.

Улан Батор има международно летище, наречено в чест на Чингис хан. Свързан е с магистрали с по-важните градове в страната. Също така е свързан с Транссибирската железница и китайската железопътна система.

В града се намира единственият в страната университет - Монголски държавен университет. Има няколко частни и държавни колежа. Градската историческа библиотека е с богат фонд от древни монголски, китайски и тибетски ръкописи.

Разположение

Улан Батор се намира на 47°55'12" N и 106°53' E

Забележителности

Побратимени градове

Галерия

Външни препратки

Използвана литература