Аякс (Локрида): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м букви
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Image:Poseidon and Ajax.png|мини|''Посейдон убива Аякс, фрагмент от "Падането на Троя", Клеофрадес'']]
[[Картинка:Poseidon and Ajax.png|мини|''Посейдон убива Аякс, фрагмент от "Падането на Троя", Клеофрадес'']]


'''Аякс''' ([[гръцки език|гр.]]: '''Αἴας'''), в [[древногръцката митология]] е син на [[Оилей]], царя на [[Локрида]], и [[Ериопа]]. Наричан е малкия Аякс, за да се разграничи от другия Аякс, сина на Теламон, защото бил по-слаб и нисък от своя съименник. Предводител е на опълчение (40 човека) от Локрида в Троянската война. Бил изкусен копиехвъргач прекрасен бегач, сравним само с бързоногия [[Ахил]]. Известен е със своя буен нрав.
'''Аякс''' ([[гръцки език|гр.]]: '''Αἴας''') в [[древногръцката митология]] е син на [[Оилей]], царя на [[Локрида]], и [[Ериопа]]. Наричан е малкия Аякс, за да се разграничи от другия Аякс, сина на Теламон, защото бил по-слаб и нисък от своя съименник. Предводител е на опълчение (40 човека) от Локрида в [[Троянска война|Троянската война]]. Бил изкусен [[копие]]хвъргач, прекрасен [[бягане|бегач]], сравним само с бързоногия [[Ахил]]. Известен е със своя буен нрав.
[[Image:Ajax Raping Cassandra.jpg|мини|left|''Аякс напада Касандра в храма, [[Ликург]]'']]
След превземането на Троя, Аякс насилил [[Касандра]], търсеща убежище в храма на [[Атина]] (Appolod. epit. V 22; Verg. Aen. II 403-406). По съвет на [[Одисей]], за това светотатство, ахейците решили да го убият с камъни, но Аякс намерил скрил в храм. При връщането на флотата от Троя разгневената Атина пратила буря върху кораба му и той се разбил, но самия Аякс се хванал за една скала и се похвалил, че е жив въпреки волята на боговете. Тогава [[Посейдон]] разцепил с тризъбеца си скалата и Аякс се удавил. Тялото му било погребано на о.[[Миконос]].


[[Картинка:Ajax Raping Cassandra.jpg|мини|left|''Аякс напада Касандра в храма, [[Ликург]]'']]


След превземането на Троя Аякс насилил [[Касандра]], търсеща убежище в храма на [[Атина]] (Appolod. epit. V 22; Verg. Aen. II 403-406). По съвет на [[Одисей]], за това светотатство [[ахейци]]те решили да го убият с камъни, но Аякс намерил убежище в храм. При връщането на флотата от [[Троя]] разгневената [[Атина]] пратила буря върху кораба му и той се разбил, но самият Аякс се хванал за една скала и се похвалил, че е жив въпреки волята на боговете. Тогава [[Посейдон]] разцепил с тризъбеца си скалата и Аякс се удавил. Тялото му било погребано на о.[[Миконос]].


[[Категория:Троянска война]]
[[Категория:Троянска война]]

Версия от 10:40, 14 септември 2005

Посейдон убива Аякс, фрагмент от "Падането на Троя", Клеофрадес

Аякс (гр.: Αἴας) в древногръцката митология е син на Оилей, царя на Локрида, и Ериопа. Наричан е малкия Аякс, за да се разграничи от другия Аякс, сина на Теламон, защото бил по-слаб и нисък от своя съименник. Предводител е на опълчение (40 човека) от Локрида в Троянската война. Бил изкусен копиехвъргач, прекрасен бегач, сравним само с бързоногия Ахил. Известен е със своя буен нрав.

Файл:Ajax Raping Cassandra.jpg
Аякс напада Касандра в храма, Ликург

След превземането на Троя Аякс насилил Касандра, търсеща убежище в храма на Атина (Appolod. epit. V 22; Verg. Aen. II 403-406). По съвет на Одисей, за това светотатство ахейците решили да го убият с камъни, но Аякс намерил убежище в храм. При връщането на флотата от Троя разгневената Атина пратила буря върху кораба му и той се разбил, но самият Аякс се хванал за една скала и се похвалил, че е жив въпреки волята на боговете. Тогава Посейдон разцепил с тризъбеца си скалата и Аякс се удавил. Тялото му било погребано на о.Миконос.