Ръгби: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: scn:Rugby
Jotterbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ta:ரக்பி கால்பந்து
Ред 99: Ред 99:
[[sr:Рагби]]
[[sr:Рагби]]
[[sv:Rugby]]
[[sv:Rugby]]
[[ta:ரக்பி கால்பந்து]]
[[th:รักบี้]]
[[th:รักบี้]]
[[tr:Ragbi]]
[[tr:Ragbi]]

Версия от 21:51, 15 октомври 2009

Вижте пояснителната страница за други значения на Ръгби.

Снимка на училището в гр. Ръгби

Ръгби (от английски Rugby) е вид игра с топка, близка до футбола, която се играе във Великобритания от средата на XIX в.

Според легендата играта е измислена в училището на град Ръгби (от където получава името си) в Англия през 1823 г. от момче на име Уилям Уеб Елис. Докато играли футбол в училището, Уилям изведнъж взел топката в ръце и се затичал с нея. Тази история може и да е измислена, но се разказва навсякъде, където се говори за историята на ръгбито.

Към края на XIX в. са приети официални правила на играта и тя започва да се играе във все повече държави като Франция, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР. Международни мачове се организират от края на XIX в., но едва през 1987 г. за първи път се организира турнир за световна купа. В момента все повече и повече държави се прибавят към списъка с тези, които участват в пъвенството. Телевизионната публика на международните мачове е голяма и се предполага, че играта ще бъде гледана от още повече хора в бъдеще.

Камък, който оставя спомена за Уилям Уеб Елис

История

На 26 януари 1871 г. по инициатива на клуба от Ричмънд в ресторант "Пал Мал" на лондонската Рийджънт стрийт се събират представители на 21 клуба, за да учредят Ръгби-футболния съюз, чиято роля е да стандартизира правилата на играта.

През 1886 г. съюзите на Шотландия, Уелс и Ирландия създават Международния ръгби борд като основен законодателен орган на играта, която според преамбюла на своя кодекс е аматьорска.

През 1895 г. настъпва разцепление сред английските клубове заради спора дали играчите трябва да получават финансови компенсации. Клубовете от Английския север (Йоркшър и Ланкашър) се обединяват в своя Ръгби-футболна лига, която не забранява на своите играчи да получават заплащане за участието си в мачове.

Ръгби лигата и ръгби съюзът развиват самостоятелно своите правилници, поради което с времето в двата вида ръгби настъпват съществени разлики. Ръгбито по правилника на лигата (rugby league) е по-малко разпространен в света, докато ръгбито по правилника на съюза (rugby union) се играе в почти всички държави.

До 1995 г. ръгбито (rugby union) е аматьорски спорт. Въпреки различните проблеми спортът от аматьорски се превръща в професионален и популярността му нараства непрекъснато.

Правила

В ръгбито има 15 играчи от всеки отбор и са нужни различни умения за всяка позиция. Хора с всякакви размери са привлечени от спорта, защото за някои позиции са нужни по-едри хора, а други са заети от по-дребни. Ръгби във варианта с 15 играчи се играе на игрално поле, ненадвишаващо 100 м. дължина и 70 м. ширина, най-често с тревно покритие, но е възможно също пясъчно, глинено, снежно или покритие от изкуствена трева. Топката има овална форма с дължина 30 см. Направена е от кожа или изкуствена материя.

По време на играта всеки играч може да взема топката и да тича с нея, да я дава на друг играч и да блокира, задържа или бута противник, който държи топката. Играч няма право да подава топката напред с ръка.

Целта е топката да бъде затисната от играч в противниковото точково поле или да се отбележи есе чрез удар с крак във вратата. Затискането на топката в точковото поле се нарича есе и носи 5 точки. При отбелязване на есе отборът има право на допълнителен удар с крак във вратата, който носи 2 точки. Гол чрез удар с крак по време на играта носи 3 точки.

През 1883 г. в Шотландия за пръв път се провежда турнир между отбори по 7 играчи и слага началото на версията ръгби 7, в който срещите се провеждат на стандартен терен, но полувремената са по 7 минути.

Днес турнирите по ръгби 7 привличат огромна публика и най-елитните играчи на планетата. Най-известните турнири се провеждат ежегодно в Хонг Конг, Дубай, Сан Диего, Джордж (РЮА), Аделаида (Австралия), Уелингтън (Нова Зеландия).

Други популярни варианти на играта са тъч-ръгби (безконтактна версия на играта) и плажно ръгби.

Външни препратки

Шаблон:Спорт-мъниче

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA