Пране на пари: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Прането на пари''' е процес, при който се създава впечатлението, че големи суми [[пари]], придобити от тежки престъпления, като наркотрафик или тероризъм, имат законен произход. Прането на пари е престъпление съгласно много законодателства и има различни определения. То е ключов момент във функционирането на [[сивата икономика]].
'''Прането на пари''' е процес, при който се създава впечатлението, че големи суми [[пари]], придобити от тежки престъпления, като наркоразпространение или [[тероризъм]], имат законен произход. Прането на пари е престъпление съгласно много законодателства и има различни определения. То е ключов момент във функционирането на [[сивата икономика]].


== В България ==
В българското законодателство престъплението "пране на пари " е предвидено в чл.253:
В българското законодателство престъплението "пране на пари " е предвидено в чл.253:



Версия от 08:19, 19 октомври 2009

Прането на пари е процес, при който се създава впечатлението, че големи суми пари, придобити от тежки престъпления, като наркоразпространение или тероризъм, имат законен произход. Прането на пари е престъпление съгласно много законодателства и има различни определения. То е ключов момент във функционирането на сивата икономика.

В България

В българското законодателство престъплението "пране на пари " е предвидено в чл.253:

Който извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.

Субект на това престъпление може да бъде всяко наказателноотговорно лице.Предмет на престъплението се явява чужди движими вещи(най-често пари),които имат престъпление произход и то пак от престъпление което ги е придобило в готов вид,а не ги е произвело.

Изпълнителното деяние се осъществява в извършването на всякакви юридически действие с вещ придобита от престъпление.Целта на тези действие е произхода на имота да се легализира,т.е да се заличи неговия престъпен произход чрез поредица от правни и фактически действия.

Престъплението е резултатно.

Формата и видът на вината са прекия умисъл.Деецът трябва да съзнава че вещта е придобита от престъпна дейност,но наказуемостта не се изключва дори ако не знае,че вещта е придобита от престъпление. Достатъчно е лицето да предполага,че тя може би е придобита от престъпление.

Наказателноотговорно е и лицето което придобие, получи, държи, използва, преобразува или спомогне по какъвто и да е начин за преобразуването на имущество, за което знае или предполага към момента на получаването му, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.

Квалифицирани състави се съдържат в чл.253 ал.3,4 и 5 НК.

Наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от пет до двадесет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 и 2 е извършено:

1. от две или повече лица, сговорили се предварително, или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група;

2. два или повече пъти;

3. от длъжностно лице в кръга на службата му;

4. чрез откриване или поддържане на сметка във финансова институция под фиктивно име или под името на лице, което не е дало своето съгласие за това.

(4) Наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева, когато деянието по ал. 1 и 2 е извършено със средства или имущество, за които деецът е знаел или е предполагал, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление

(5) Когато средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от десет до тридесет хиляди лева, като съдът лишава виновния от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7

Приготовлението и сдружаването като форма на приготовлението също се считат за наказуеми, както и подбудителството.