Алфред Кожибски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 26: Ред 26:
* ''Korzybski A.'' [[Science and Sanity]]: An Introduction to Non-Aristotelian Systems and General Semantics. (Preface by Robert P. Pula.) — Institute of General Semantics, 1994. Hardcover, 5th edition. ISBN 0-937298-01-8. Режим доступа: [http://www.esgs.org/uk/art/sands.htm Эл. версия].
* ''Korzybski A.'' [[Science and Sanity]]: An Introduction to Non-Aristotelian Systems and General Semantics. (Preface by Robert P. Pula.) — Institute of General Semantics, 1994. Hardcover, 5th edition. ISBN 0-937298-01-8. Режим доступа: [http://www.esgs.org/uk/art/sands.htm Эл. версия].
* ''Alfred Korzybski: Collected Writings 1920—1950'' — Institute of General Semantics, 1990. Hardcover, ISBN 0-685-40616-4
* ''Alfred Korzybski: Collected Writings 1920—1950'' — Institute of General Semantics, 1990. Hardcover, ISBN 0-685-40616-4

{{превод от2|en|Alfred Korzybski|318438501}}


{{сорткат|Кожибски, Алфред}}
{{сорткат|Кожибски, Алфред}}

Версия от 14:25, 24 октомври 2009

Алфред Кожибски
Alfred Korzybski
философ семиотик

Роден
Починал
Алфред Кожибски в Общомедия

Граф Алфред Хабданк Скарбек Кожибски (на полски Alfred Habdank Skarbek Korzybski) (3 юли 1879, Варшава - 1 март 1950, Лейквил Кънектикът) е философ, инженер и експерт на тайните служби. Той е основоположник на общата семантика: философия на познанието, която поставя под съмнение схемите на аристотеловската мисъл все още използвани.

Биография

Семейният герб на Алфред Кожибски.


Той е роден във Варшава, Руската империя. Произлиза от аристократично полското семейство, чиито членове са работили като математици, учени, и инженери за поколения наред. Той научава полски у дома и руски в училищата, имал е френскиска гувернантка и немска гувернантка, така той говори свободно тези четири езика още като дете.

Кожибски получава образованието си във Варшавския университет по технологии като инженер. По време на Първата световна война Кожибски служи като офицер от разузнаването в руската армия. След като е ранен в крака си и има и други наранявания, той заминава за Северна Америка през 1916 (първо на Канада, да координира логистиката на артилерия за фронта. Той също преподава на полско-американска публика за конфликта, насърчава на продажбата на военни облигации. След войната, той решава да остане в САЩ, като става натурализиран гражданин през 1940. Първата му книга 'Мъжество на хуманността е публикувана през 1921. В книгата, той предлага и обяснява подробно нова теория за човечеството: човечеството като време-обвързана класа на живота.

Семиотичната теория на Алфред Кожибски

В опростен вариант същността на теорията на Алфред Кожибски се състои в утвърждаване на положението, че човешкото познание е ограничено, първо от структурата на нервната система и второ от структурата на езика. Човекът съществува в света опосредствано и взаимодействието се осъществява с помощта на "абстракции" (невербални впечатления и сведения, получени в централната нервна система и вербалните индикатори, изразени в езика).
Често нашите възприятия и нашият език са измамни по отношение на фактите с които си взаимодействаме. Човешкото разбиране за случващата се, често изпуска „структурни сходства” с това, което наистина се случва. Кожибски обръща внимание, на това, че е необходимо по-осъзнат подход към въпроса на несъответствието между нашето описание на реалността, нашите хипотези и теории за реалността и самата реалност.
Сложната теория разработвана от Алфред Кожибски, понякога е редуцирана до въпроса за относителността на глагола "съм" и често преувеличено се твърди, че Кожибски е против използването на глагола "съм". В същност според Кожибски употребата на глагола "съм" за вътрешната същност на предмета, е структурно погрешно и некоректно. Кожибски смята също, че е необходимо да бъдат ограничени случаите на тази конкретна употреба на глагола „съм” и освен това допуска, че използването на този глагол за осъзнаване на структурните ограничения е погрешно. В своята система семиотика се отказва от определение на същностите (идентификация от англ. identity) на явленията и посочва, че "картата не е самата територия". Семиотична система на Кожибски включва сложни въпроси и термини като "ред на абстракциите" и "осъзнаване на процеса на абстракция".

Библиография

  • Korzybski A. Manhood of Humanity. (Foreword by Edward Kasner, notes by M. Kendig) — Institute of General Semantics, 1950. Hardcover, 2nd edition, 391 pages, ISBN 0-937298-00-X
  • Korzybski A. Science and Sanity: An Introduction to Non-Aristotelian Systems and General Semantics. (Preface by Robert P. Pula.) — Institute of General Semantics, 1994. Hardcover, 5th edition. ISBN 0-937298-01-8. Режим доступа: Эл. версия.
  • Alfred Korzybski: Collected Writings 1920—1950 — Institute of General Semantics, 1990. Hardcover, ISBN 0-685-40616-4
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alfred Korzybski в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​