Евклид: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: xal:Эвклид
м Робот Добавяне: yo:Euclid
Ред 125: Ред 125:
[[xal:Эвклид]]
[[xal:Эвклид]]
[[yi:אוקלידוס]]
[[yi:אוקלידוס]]
[[yo:Euclid]]
[[za:Euclid]]
[[za:Euclid]]
[[zh:欧几里得]]
[[zh:欧几里得]]

Версия от 21:23, 28 ноември 2009

Евклид
Εὐκλείδης
древногръцки математик

Роден
Починал
Евклид в Общомедия

Евклид е древногръцки математик живял в Александрия, автор на книгатаЕлементи“. Евклид е роден 330г. пр.н.ера в град Тир.Най-известното му произведение е Елементи (Начало).То се състои от 13 книги, в тях са изложени всички знания по геометрия които е имало до момента, в него е имало строги и логически изводи. Когато цар Птолемей I попитал Евклид дали няма по лесен начин за изучаването на геометрията, Евклид отговорил: "В геометрията царски пътища няма."

Биографични данни

Работещият Евклид

Творбите на Евклид са много известни, ала малко се знае за него самия. Малкото биографични данни, които имаме, идват най-вече от коментари от други математици като Папий Александрийски. От тях знаем, че Евклид работел в Александрийската библиотека за цар Птолемей и може би е учил в Академията на Платон в Гърция. Точната дата и мястото на раждането и смъртта на гръцкия математик са неизвестни.Дълго време се е смятало че под това име са работили цяла група от математици, не един човек.

Елементите

Папирус, съдържащ част от Втора Книга от Елементите на Евклид.

Въпреки че много от нещата, изложени в Елементите са произлезли от по-ранни математици, едно от постиженията на Евклид е да ги представи в обща, логическа последователност в своята работа, което прави всичко по-лесно. В тази творба е включена и система от математически доказателства, които остават основа за математици и след 23 века.

Въпреки че са най-известни с геометрията, Елементите също включват и алгебра (теория за числата). Основният принос е алгоритъмът за намиране на най-малко общо делител (кратно), който всъщност е един от първите издавани алгоритми.

Геометричната система, описана в Елементите за дълго време е познавана просто като геометрия и се смятало, че това е единствената възможна и съществуваща геометрия. Днес обаче тази система е често наричана Евклидова геометрия, за да се отличи от друга т.нар. Неевклидова геометрия, открита от математици през XIX в.

Вижте също

Външни препратки