Разлика между версии на „Зимница (област Стара Загора)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
== География ==
Селото се намира в Източната част на Розовата Долина .Край селото минава една от големите реки на България - Тунджа .КлиматКлиматът е умерен европейски .Предвид на това ,че селото е срещу Балканския тревненскиТревненски проход зимата е доста ветровита и студена.Наличието на води от Рекарека Тунджа и високото ниво на подпочвенните води (близост на Балкана) дават благоприятна основа за развитието на земеделие ,което е основен поминък на местното население.Основните култури, които са се произвеждали ввъв другатавтората половина на 20 век, са били краставици,пеперпипер ,картофи и зеле.ВПо последнитетова годинивреме на 20 век започва и отглеждането на тютюн.Важна част от селскостопанската продукция заемат маслодайните култури -рози, лавандула ,мента.Край селетоселото се намира Фабрика за преработка на тези маслодайни култури, собственост на фирма "Биоланд-България"(РозорварнаРозоварна ).
 
Тютюнът се преработва в промишлени количества в тютюневи сушилни край селото
Пресните земеделски продукти краставици,домати,картофи и зеле се продават и изкупват на традиционите пазари в Стара Загора,Казанлък ,Габрово ,Трявна Плодовитово .
 
== История ==
Началото на селото не се знаят.Селото е било ввъв всички случаи турско село през властването на Отоманската империя.
Старото име на селото е КАШЛАТА (Кашла това е място ,където овчарите през зимата са слизали от околните планини преди всичко от Балкана ,за да прекарат зимата)След изтеглянето на турските жители през РускотурскатаРуско-Турската война 1876- 1878 година до селото се преселват много и различни фамилии.Корените на основното българско по народност население са балканските и средногорски махали ,където българите са пребиввалипребивавали по време на Отоманската империя .Като повечето фамилии носят имената на съответните махали от които са се преселили българите (Драндарите,Мазниците,Балканджиите)
 
== Религии ==
Основната религия в селото се смята православната религия ,. заЗа съжаление няма още православна църква.Благодарение на активните действия на кметството в предните каденции се строи такава в Централната част на селото.
Голяма група ромски граждани практикува и изповядва евангелистка религия - евангелистка. Те имат всекидневни религиозни служби в помещението на бившата Фурна (пекарна за хляб).
 
<!-- == Обществени институции == -->
 
== Културни и природни забележителности ==
Изключителна важна природна забелижителност е пещерата (Меча дупка ),която се смята че е била много дълбока, но е частично затрупана.Намира се на Юг от селото в посока към Изгорялата могила .
 
В селото се провежда всяка година събор на деня на св.Богородица-Байрам 28 август по стария календарстил/15 август по новия/.
 
Съборът е културно мероприятие, на което и двете етнически групи българи и роми честват свой празник. Празникът е съпроводен от селски събор и
подготвене на обредни ястия като курбан (Това е ястие от сварено овче месо сварено ) и селски събор.
 
== Редовни събития ==
 
== Личности ==
Бивш владика на Старозагорската околия Митрополит Панкратий - Пенчо Николов(починал ).
ДрД-р Цанко Колев, известен лекар специалист по кръвно налягане актуално живее в Стара Загора
 
<!-- == Литература == -->
 
== Други ==
Детски ромски танцов състав при училището .
 
 
Анонимен потребител

Навигация