Джон Слоут: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м fixing masked redirect
м Робот Добавяне: es:John D. Sloat
Ред 32: Ред 32:
[[de:John Drake Sloat]]
[[de:John Drake Sloat]]
[[en:John D. Sloat]]
[[en:John D. Sloat]]
[[es:John D. Sloat]]
[[fr:John Drake Sloat]]
[[fr:John Drake Sloat]]
[[uk:Джон Слоат]]
[[uk:Джон Слоат]]

Версия от 23:01, 2 декември 2009

Джон Слоут
John Drake Sloat
американски офицер

Роден
Починал
ПогребанНю Йорк, САЩ
Джон Слоут в Общомедия

Джон Дрейк Слоут е Американски морски офицер, комодор и адмирал. Завладява Калифорния в полза на САЩ, по време на Мексиканско-американската война през 1846 година.

Роден е в Слоутсбърг, щат Ню Йорк в семейство на холандски преселници, но остава пълен сирак още в ранна възраст, след като баща му е убит от британски войници два месеца преди да се роди, а майка му умира няколко години след това. Отгледан е от родителите на майка му.

През 1800 година е назначен за юнкер във флота, където плава на фрегата, под командването на комодор Стефан Декатюр в Американско-британската война от 1812 година. Повишен е в лейтенант, за проявена храброст при превземането на кораба „Месидониън“ през 1812 година.

До 1830 година преминава последователно през корабите „Грампус“ 1820, „Франклин“ 1815, „Уошингтън“ 1814 и „Сейнт Луис“ 1828 година.

В началото на 1844 година е назначен за командир на „Пасифик Ескадрон“ и през 1845 година потегля към Мексико, следвайки инструкциите на Джордж Вашингтон да завземе крайбрежието на Калифорния, при лошо развитие на силно напрегнатите отношения с Мексико.

Получавайки рапорт за военните действия по границата с Тексас, Слоут бързо потегля на север (британците също проявяват интерес към Калифорния), обсаждайки град Монтерей. В „Битката за Монтерей“, Слоут превзема града и развява американския флаг над митницата в Монтерей, издава и прокламация, обявявайки, че Калифорния вече е част от Съединените Щати. Назначен е за военен губернатор на Калифорния.

След оттеглянето му през 1866 година е повишен в чин адмирал. Умира през 1867 година в Ню Брайтън. Погребан е в Бруклин.

В негова чест са кръстени корабите от военноморският флот на САЩ - (USS Sloat (DD-245) и (USS Sloat (DD-316), училище и главна улица в Сан Франциско, улици в Монтерей и монумент в негова чест.