Лобизъм: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
347 байтове добавени ,  преди 12 години
м
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: ko:로빙)
мРедакция без резюме
 
==Произход==
Терминът '''лобизъм''' е възникнал в практиката на американската политика. С него се описвали опитите за влияние над избраните представители при изготвянето на законите в Конгреса[[Конгрес на САЩ|Конгрес]]а. Тази практика се разпространява широко в [[Англия]] в средата на [[19 в.век]], където лобизмът се е изразявал най-вече в опити за директно въздействие върху [[парламент]]а.
 
==Съвременна представа==
Съвременното значение на лобизма е по-обхватно и е свързано с действията на групите по интереси, които целенасочено въздействат върху [[власт]]та на различни нива с цел реализация на специфични корпоративни, включително и най-вече [[меркантилизъм|меркантилни]] интереси. Групите по интереси се стремят да оказват влияние и да търсят подкрепа не само от отделните депутати[[депутат]]и, а също от [[политически партии]], публичната [[бюрокрация]], различни публични институции, както и от масовата публика посредством медиите[[медии]]те. Това развиване на лобизма и разширяването на търсените източници на подкрепа е свързано с нарастващото значение на [[Изпълнителна власт|изпълнителната власт]].
 
Лобизмът днес често се свързва и с анализирането и разясняването на конкретен проблем, с цел управляващите да го възприемат като значим и да включат решаването му в актуалния политически дневен ред, като лобисткото влияние може да се изразява и в конкретната подкрепа за даден проект за решение. Съвременното лобиране може да се разглежда и като комуникативна връзка, при която гражданските, частните или групови интереси се представят пред съответното ниво от държавното управление и се опитват да окажат влияние върху процеса на взимане на политически решения.
 
Първият по-сериозен опит за регламентаци на лобистките практики в България се прави в [[39 Народно събрание|39-то Народно събрание]] с внесения от депутата [[Борислав Цеков]] и група депутати от [[НДСВ]] проект на [[Закон за публичност и регистрация на лобистите и лобистката дейност]].
 
== Вижте също ==
* [[Корупция]]
* [[Еврейско лоби]]
 
{{статия от БУП}}
 
26 986

редакции

Навигация