Коаксиален кабел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: hi:समाक्षीय केबल
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ar:كبل محوري
Ред 10: Ред 10:
[[Категория:Телекомуникации]]
[[Категория:Телекомуникации]]


[[ar:كبل محوري]]
[[cs:Koaxiální kabel]]
[[cs:Koaxiální kabel]]
[[da:Koaksialkabel]]
[[da:Koaksialkabel]]

Версия от 21:38, 8 декември 2009

Коаксиалният кабел е кабел с оплетка, която служи за екранирането на паразитни сигнали в кабела. Наименованието идва от геометричното разположение на активния(активните) проводници и оплетката. Разположението е ко-аксиално, т.е. осите им съвпадат. Най-често коаксиалните кабели се използват при кабелните телевизии, микрофонни и инструментални кабели и навсякъде, където има смущения с честота, попадаща в интервала на честотите на предавания по активния проводник сигнал.

Медните проводници са с добра проводимост, корозират трудно и са еластични. Самите проводници са покрити с някаква изолираща обвивка, така че да са адекватни за работа в различни среди и условия. Типове покрития са: Поливинилхлорид (PVC), Полиетилен, Полипропилен и други. Хубавото на поливинилхлорида, е че се маха лесно. При условие, че е нужно кабелът да издържа на температурни влияния може да се използва Халар или Тефлон.

Начин на изготвяне

Изготвянето става чрез разтапяне на медта и нейното изтегляне под формата на дълги нишки с нужната дебелина. Нишката преминава през „тунел“, пълен с разтопена маса от бъдещото покритие. В процеса на движение по цялата дължина на тунела тя изстива и на изхода имаме заготовка на кабел. Последният се навива, маркира и пакетира.

Понякога кабелите се изработват под формата на плетеница. Това се прави с няколко цели. Първата цел е да се отделят чифтовете в една система. Втора цел и причина е да се намалят индуктивностите в системата. В някои аудио студиа и дискотеки при свързването на звукова техника се практикува чифтовото окабеляване, защото така индуктивността на кабелите намалява, а оттам и смущенията. Последното води до по-високо качество на звука. В нашия случай по-качествен пренос на данни.