Разлика между версии на „Унитарна държава“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Промяна: ko:단일 국가)
'''Унитарна държава''' е форма на държавно устройство. "Унитарна" означава "единна". Такава е държавата, чийто [[суверенитет]] е неделим. Това означава, че правото да се упражнява върховната власт върху територията й е неделимо. Обикновено това право принадлежи на един народ, наложил по стечението на историческите обстоятелства своята фактическа доминация върху тази територия.
 
ЕвентуалнотоУнитарната наличиедържава насъществува етническикато малцинстваединна неполитико-териториална се отразява върху еднонационалния характер на унитарните държавиобщност. В унитарната държаванея действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са [[Франция]], [[България]], [[Турция]], [[Гърция]], [[Италия]], [[Япония]] и др.
 
Унитарните държави са винаги еднонационални. Наличието на етнически и/или религиозни малцинства не се отразява върху еднонационалния характер на тези държави. Причината за това е, че терминът "нация" не означава "народ" и в този смисъл нациите не са просто съвкупности от хора с еднакъв произход или еднаква религия. Нация, в тесния смисъл на думата, е съвкупността от всички граждани на една държава. Тези граждани може да са от различни етноси и да изповядват различни религии. Нациите са продукт на държавите, като политико-териториални общности, въздействащи на всички свои граждани със силата на своето законодателство и единна държавна власт.
 
[[Категория:Форми на управление]]
Анонимен потребител

Навигация