Унитарна държава: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
Унитарната държава съществува като единна политико-териториална общност. В нея действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са [[Франция]], [[България]], [[Турция]], [[Гърция]], [[Италия]], [[Япония]] и др.
Унитарната държава съществува като единна политико-териториална общност. В нея действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са [[Франция]], [[България]], [[Турция]], [[Гърция]], [[Италия]], [[Япония]] и др.


Унитарните държави са винаги еднонационални. Наличието на етнически и/или религиозни [[малцинство|малцинства]] не се отразява върху еднонационалния характер на тези държави. Причината за това е, че терминът "'''нация'''" не означава "[[народност|народ]]" и в този смисъл нациите не са просто съвкупности от хора с еднакъв [[произход|произход]] или еднаква [[религия|религия]]. Нация, в тесния смисъл на думата, е съвкупността от всички [[гражданство|граждани]] на една държава. Тези граждани може да са от различни етноси и да изповядват различни религии. Нациите са продукт на [[държава|държавите]], като политико-териториални общности, въздействащи на всички свои граждани със силата на своето законодателство и единна държавна власт.
Унитарните държави са винаги еднонационални. Наличието на етнически и/или религиозни [[малцинство|малцинства]] не се отразява върху еднонационалния характер на тези държави. Причината за това е, че терминът "'''нация'''" не означава "[[народност|народ]]" и в този смисъл нациите не са просто съвкупности от хора с еднакъв [[произход|произход]] или еднаква [[религия|религия]]. Нация, в тесния смисъл на думата, е съвкупността от всички [[гражданство|граждани]] на една държава. Тези граждани може да са от различни етноси и да изповядват различни религии. Нациите са продукт на [[държава|държавите]], като политико-териториални общности, въздействащи на всички свои граждани чрез своето законодателство и държавна политика.


[[Категория:Форми на управление]]
[[Категория:Форми на управление]]

Версия от 04:41, 12 декември 2009

Унитарна държава е форма на държавно устройство. "Унитарна" означава "единна". Такава е държавата, чийто суверенитет е неделим. Това означава, че правото да се упражнява върховната власт върху територията й е неделимо. Обикновено това право принадлежи на един народ, наложил по стечението на историческите обстоятелства своята фактическа доминация върху тази територия.

Унитарната държава съществува като единна политико-териториална общност. В нея действат единна за цялата страна конституция, система от държавни органи и правна система. Унитарни държави са Франция, България, Турция, Гърция, Италия, Япония и др.

Унитарните държави са винаги еднонационални. Наличието на етнически и/или религиозни малцинства не се отразява върху еднонационалния характер на тези държави. Причината за това е, че терминът "нация" не означава "народ" и в този смисъл нациите не са просто съвкупности от хора с еднакъв произход или еднаква религия. Нация, в тесния смисъл на думата, е съвкупността от всички граждани на една държава. Тези граждани може да са от различни етноси и да изповядват различни религии. Нациите са продукт на държавите, като политико-териториални общности, въздействащи на всички свои граждани чрез своето законодателство и държавна политика.