Бром: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахната редакция 2698914 на 217.174.51.11 (б.)
Stascko (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 50: Ред 50:
'''Бром''' (от [[гръцки език|гръцки]] βρῶμος, ''„зловонен“'') е [[химичен елемент]] от [[периодична система|периодичната система]], който има символа '''Br''' и [[атомен номер]] 35.
'''Бром''' (от [[гръцки език|гръцки]] βρῶμος, ''„зловонен“'') е [[химичен елемент]] от [[периодична система|периодичната система]], който има символа '''Br''' и [[атомен номер]] 35.


Бромът е [[халоген]]ен елемент, който при стайна температура представлява червена летлива течност. Той е по-реактивен от [[йод]]а и по-малко реактивен от [[хлор]]а. В течно състояние разяжда човешките [[Тъкан (биология)|тъкани]], а неговите пари дразнят [[око|очите]] и дихателните пътища. Бромните пари са силно [[отрова|отровни]] при вдишване.
Бромът е [[халоген]]ен елемент, който при стайна температура представлява червена леплива течност. Той е по-реактивен от [[йод]]а и по-малко реактивен от [[хлор]]а. В течно състояние разяжда човешките [[Тъкан (биология)|тъкани]], а неговите пари дразнят [[око|очите]] и дихателните пътища. Бромните пари са силно [[отрова|отровни]] при вдишване.


== История ==
== История ==

Версия от 10:18, 16 декември 2009

Шаблон:Химичен елемент начало Шаблон:Химичен елемент край Бром (от гръцки βρῶμος, „зловонен“) е химичен елемент от периодичната система, който има символа Br и атомен номер 35.

Бромът е халогенен елемент, който при стайна температура представлява червена леплива течност. Той е по-реактивен от йода и по-малко реактивен от хлора. В течно състояние разяжда човешките тъкани, а неговите пари дразнят очите и дихателните пътища. Бромните пари са силно отровни при вдишване.

История

Бромът е открит от Антуан Балар в Монпелие през 1825 г., но не е получен в голямо количество до 1860. Френският химик и физик Жозеф-Луи Гей-Люсак предлага името „Бром“ заради характерната миризма на пáрите му.

Съединения

Приложения

Съединенията на брома намират приложение в медицината и фотографията.

Бромът е открит през 1825 г. Поради химическото сходство с йода, солите му били използвани за лечение на злокачествени тумори и то в дози до 20 грама. Това довело до откритието, че бромовите соли понижават чувствителността на слизестата покривка на устата, носоглътката и външните полови органи, лекуват нимфомания и онанизъм. Тъй като тогава се е считало, че онанизмът е причина за епилепсия, те били изпитани и за нейното лечение. Оказало се, че бромидите потискат гърчовете при епилепсия и те стават основното антиепилептично средство. Особено широко приложение в миналото имала монобромната камфора като анафродизиак (потискане на половата възбуда).

Шаблон:Химичен елемент-мъниче