Координирано универсално време: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sh:UTC, stq:UTC
SieBot (беседа | приноси)
Ред 111: Ред 111:
[[pt:Tempo Universal Coordenado]]
[[pt:Tempo Universal Coordenado]]
[[ro:Ora universală coordonată]]
[[ro:Ora universală coordonată]]
[[ru:Универсальное координированное время]]
[[ru:Всемирное координированное время]]
[[sah:UTC]]
[[sah:UTC]]
[[scn:UTC]]
[[scn:UTC]]

Версия от 20:31, 23 декември 2009

Координираното универсално време или UTC (на английски Coordinated universal time) е часовото време, спрямо което се изчислява времето в различните часови зони. UTC е наследникът на Средното гринуичко време (GMT) и разговорно понякога е наричано така. Името Координирано универсално време е прието, за да се избегне използването на географско понятие в международен стандарт.

Изчисляване на
стандартно местно време (зимно)
спрямо координираното универсално време
Американско тихоокеанско
стандартно време
UTC –8
Американско централно
стандартно време
UTC –6
Американско източно
стандартно време
UTC –5
Централноевропейско време UTC +1
Източноевропейско време UTC +2
Московско време UTC +3
Индийско стандартно време UTC +5:30
Австралийско западно
стандартно време (Китай)
UTC +8
Японско/корейско
стандартно време
UTC +9
Австралийско източно
стандартно време
UTC +10
За повече информация вижте часови зони.

Часовото време се измерва на базата на секундата по системата СИ (или СИ-секунда). До 1956 г. СИ-секундата се определя спрямо въртенето на Земята и е дефинирана като една 86400-на част от средния слънчев ден. Днес СИ-секундата се определя от атомни часовници и време, базирано на СИ-секундата, се нарича атомно време. Тъй като въртенето на земята не е с постоянна скорост, атомното и слънчевото време се разминават. Поради тази причина е въведено UTC. При него за основа се използва международното атомно време, а при необходимост се добавя (или теоретически изважда) високосна секунда, като по този начин UTC се синхронизира с универсалното време (UT) и разликата между координираното и слънчевото часово време е винаги по-малка от 0,9 секунди.

UTC не е истинско съкращение. То е вариант на универсалното време (universal time), като към съкращението UT е добавено C за координирано (coordinated). По същия начин са съставени имената и на другите варианти на универсалното време (UT0, UT1, UT2).

Официалното часово време в България е източноевропейското време, което се равнява на UTC + 2 часа, а лятното часово време в България се равнява на UTC + 3 часа. Изписването на 14:52 UTC+2:00 е еквивалентно на 14:52 по източноевропейското време (зимно).