Дили: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: yo:Dili
м Робот Добавяне: os:Дили
Ред 139: Ред 139:
[[nov:Dili]]
[[nov:Dili]]
[[oc:Dili]]
[[oc:Dili]]
[[os:Дили]]
[[pl:Dili]]
[[pl:Dili]]
[[pms:Dili]]
[[pms:Dili]]

Версия от 10:53, 31 декември 2009

Шаблон:НМ

Местоположение на общината на Дили

Дили (португалски: Díli) e столицата и най-голям град на Източен Тимор. Разположен е на северния бряг на остров Тимор, най-източният от Малките Зондски острови. Дили е главното пристанище и търговски център на Източен Тимор. Има приблизително около 150 000 жители. Градът се обслужва от международното летище „Президент Николау Лобато“, носещо преди независимостта на Източен Тимор, името „Коморо“. Дили е и център на община Дили, в която се включват околностите на столицата.

История

Колоната „Света Мария“

Дили е заселен през 1520 г. от португалците, които го правят столица на Португалски Тимор през 1769. През Втората световна война, Дили е окупиран от японците. Източен Тимор обявява едностранно независимост от Португалия на 28 ноември 1975. Девет дена по-късно, на 7 декември, индонезийските сили за сигурност нахлуват в Дили. На 17 юли 1976, Индонезия анексира Източен Тимор и го превръща в своя 27ма провинция, под името Тимор тимур (Индонезийски: Timor Timur, превеждано Източен Тимор), с главен град Дили.

Последва гражданска война между индонезийците и борещите се за независимост източнотиморци. Тя продължава от 1975 до 1999 г. и в нея загиват хиляди изтчонотиморци и цивилни чужденци. Медиите в света известяват през 1991 г. за станалите в Дили масови кланета, а това съживява международната подкрепа за Източнотиморското движение за независимост. През 1999 г. Източен Тимор е поставен под протекторат на ООН и на 20 май 2002, Дили става столица на независимата Демократична република Източен Тимор. През май 2006, припламва конфликт между части на армията причинили значителни щети в града и довели до намесата на чужди войски за възстановяване на реда.

Други

В град Дили се намира Националният университет на Източен Тимор, който е основна институция в сферата на висшето образование.

Побратимени градове

Фотогалерия

Външни препратки

Шаблон:Coor title dm