Константин Иванов Робев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{към пояснение|Константин Робев|Константин Робев (пояснение)}}

{{Биография инфо|
{{Биография инфо|
име= '''Константин Ив. Робев'''
име= '''Константин Ив. Робев'''
Ред 9: Ред 11:
}}
}}


'''Константин (Кочо) Иванов Робев''' (понякога фамилията е назовавана и като '''Робе''') е български лекар и общественик.
'''Константин (Кочо) Иванов Робев''' (понякога фамилията е назовавана и като '''Робе''') е български лекар и общественик от [[ХХ век]].


==Биография==
==Биография==

Версия от 09:12, 10 януари 2010

Вижте пояснителната страница за други личности с името Константин Робев.

Константин Ив. Робев
български лекар и общественик
Роден
Починал
?

Учил въвВиенски университет

Константин (Кочо) Иванов Робев (понякога фамилията е назовавана и като Робе) е български лекар и общественик от ХХ век.

Биография

Роден в известната възрожденска фамилия Робеви, той завършва българско основно и средно образовение. Заминава да следва в Австрия и заедно със своя близък състудент Константин Чилов завършва медицина във Виенския университет през 1925 година.

Завръща се в родната Битоля и дълги години е общопрактикуващ частен лекар в града. В края на 1930-те години отговаря за здравеопазването в Мариово.

Д-р Константин Робев е част от малобройния български интелектуален елит, запазен и през сръбското управление на Вардарска Македония. Според спомените на Михаил Огнянов интелектуалците от неговия кръг

С почит се отнасяха към героите на революционните борби, но смятаха, че политиката на Екзархията е правилната... За тях истинската българска институция, обединяваща целия български народ, бе Екзархията...

Активно се включва в българското управление на Вардарска Македония през 1941- 1944 г. като заместник-директор на Битолска област.

Мотивите да приеме този пост бяха патриотични - българо-македонски. От една страна да подкрепи българската власт, а от друга да защитава интересите на местното население...

След налагането на властта на Титова Югославия д-р Константин Робев е арестуван. Осъден е през май 1945 г. на смърт, но присъдата не е изпълнена. Заменена е с доживотен затвор, от който излежава осем години, предимно в лечебницата на затвора в Идризово. След освобождаването му (ок. 1953 година) работи като лекар в Скопие, включително известно време е управител на поликлиниката в квартала „Гьорче Петров“.

Фамилия

Д-р Константин (Кочо) Робев е син на Иван (1853-1908) и внук на д-р Константин Ангелов Робев (1818-1900). Има трима братя - Димитър (1890-1907), Наум (1892-1917, загинал като български офицер) и Евтим (1883-1966) и две сестри - Олимпия (по мъж Баласчева, 1880-1936) и Мария (по мъж Търпенова). Оженва се около 1930 година за Вера Руменова-Робева, от която има две дъщери - Виктория (р. на 26.09.1932 г., по мъж Рамаданович) и Мимоза (р.1937 г.) и един син - Иван (р. 1942 г.).

Източници