Разлика между версии на „Соул“

Направо към навигацията Направо към търсенето
дребен формат + кат.
м (премести „Соул музика“ като „Соул“)
(дребен формат + кат.)
'''Соул музиката''' (от английски: {{lang-en|Soul music}}) е [[музикален стил]], комбинация от [[ритъм енд блус]] и [[госпъл]], която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в Съединените Американски Щати. В този [[жанр]] се набляга в по-голяма степен върху самите [[вокалист|вокалисти]] и се смесват и изпозват, както религиозни, така и не- църковни теми. Соул е музика, която изгрява от афро-американският начин на живот в [[САЩ]]. Основни характеристика са диалог, чрез [[песен]] между солиста и [[хор|хора]]; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.
 
[[Рей Чарлс]] се счита за първият [[музикант]] наложил този стил на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ. По-конкретно в районите на големите градове като [[Чикаго]], [[Ню Йорк]], [[Детройт]], [[Мемфис]] и др., където всеки район е възпроизвеждал свои автентичен подстил на соул [[музика|музиката]]. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са [[Арета Франклин]], [[Джеймс Браун]], [[Марвин Гей]] и др.
 
Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са [[Арета Франклин]], [[Джеймс Браун]], [[Марвин Гей]] и др.
 
Към началото на 70-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително и на хаотичния [[рок]]. За този период най-много са допринесли групи като ''The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics'' и др.
 
Към средата на 80-те години се повлиява от [[хип-хоп]] музиката. [[Африка Бамбаата|Afrika Bambaataa]] е американски [[диджей]], който първи е вкарал и [[електронна музика|електро стил]] в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като [[диско]], хип-хоп и [[R&B]]. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.
 
== Поджанрове ==
 
== Подстилове ==
*[[Детройт соул]] - силно ритмичен и повлиян от госпъл стилът.
 
*[[Мемфис соул]] - отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
 
*[[Нео соул]] - повлиян от R&B и хип-хоп музиката
*[[Модерен соул]] - съвременна и с по-богато звучене музика.
 
== Източници ==
* http://books.google.bg/books?id=rBjdP_rGpacC&lpg=PA168&ots=IfgGDMy91z&dq=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&pg=PA177#v=onepage&q=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&f=false
 
[[Категория:Соул| ]]
[[Категория:Музикални стилове]]
 

Навигация