Соул: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
дребни поправчици
Ред 9: Ред 9:
}}
}}


'''Соул музиката''' ({{lang-en|Soul music}}) е [[музикален стил]], комбинация от [[ритъм енд блус]] и [[госпъл]], която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в [[Съединените американски щати]]. В този стил се набляга в по-голяма степен върху изпълненията на самите [[вокалист|вокалисти]] и се смесват и изпозват, както религиозни, така и нерелигиозни [[музика]]лни теми. Соул е музика, която изгрява от [[афроамериканци|афроамериканският]] [[начин на живот]] в САЩ. Основни характеристика са диалог, чрез [[песен]] между солиста и [[хор|хора]]; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.


[[Рей Чарлс]] е считан за първия [[музикант]] наложил този стил на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ, и по-конкретно в районите на големите градове като [[Чикаго]], [[Ню Йорк]], [[Детройт]], [[Мемфис]] и други, където всеки район е възпроизвеждал свой автентичен подстил на соул музиката. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са [[Арета Франклин]], [[Джеймс Браун]], [[Марвин Гей]], [[Отис Рединг]], [[Даяна Рос]], [[Стиви Уондър]] и др.
'''Соул музиката''' ({{lang-en|Soul music}}) е [[музикален стил]], комбинация от [[ритъм енд блус]] и [[госпъл]], която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в Съединените Американски Щати. В този [[жанр]] се набляга в по-голяма степен върху самите [[вокалист|вокалисти]] и се смесват и изпозват, както религиозни, така и не- църковни теми. Соул е музика, която изгрява от афро-американският начин на живот в [[САЩ]]. Основни характеристика са диалог, чрез [[песен]] между солиста и [[хор|хора]]; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.


Към началото на 1970-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на [[рок]]а. За този период най-много са допринесли групи като ''The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics'' и др. През това десетилетие музикалната индустрия е спечелила над 3.5 милиарда щатски долара, една трета от която се дължи на соул музиката. През 1970-те години, този стил завладява Европа и в частност [[Великобритания]], където вдъхновява изпълнители като [[Бийтълс]], [[Ролинг Стоунс]], [[The Who]], [[Том Джоунс]] и др.
[[Рей Чарлс]] се счита за първият [[музикант]] наложил този [[стил]] на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ. По-конкретно в районите на големите градове като [[Чикаго]], [[Ню Йорк]], [[Детройт]], [[Мемфис]] и др., където всеки район е възпроизвеждал свои автентичен подстил на соул [[музика|музиката]]. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са [[Арета Франклин]], [[Джеймс Браун]], [[Марвин Гей]], [[Отис Рединг]], [[Даяна Рос]], [[Стиви Уондър]] и др.


Към средата на 1980-те години се повлиява от [[хип-хоп]] музиката. [[Африка Бамбаата]] е американски [[диджей]], който първи е вкарал и [[електронна музика|електро стил]] в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като [[диско]], хип-хоп и [[R&B]]. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.
Към началото на 70-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на хаотичния [[рок]]. За този период най-много са допринесли групи като ''The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics'' и др. През това десетилетие музикалната индустрия е придобила над 3.5 милиарда щатски долара, една трета от която се дължи на соул музиката. През 70-те години на 20-ти век, този стил завладява Европа и в частност [[Великобритания]], където бива вдъхновение на изпълнители като [[Бийтълс]], [[Ролинг Стоунс]], [[The Who]], [[Том Джоунс]] и др.


През 1990-те години соул стилът е вече видоизменен от оригиналът, датиран към 1960-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно във Великобритания. Някои от съвременните представители на жанра са: [[Алиша Кийс]], [[Мери Джей Блайдж]], [[Тони Бракстън]], [[Марая Кери]], [[Бейбифейс]] и други.
Към средата на 80-те години се повлиява от [[хип-хоп]] музиката. [[Африка Бамбаата]] е американски [[диджей]], който първи е вкарал и [[електронна музика|електро стил]] в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като [[диско]], хип-хоп и [[R&B]]. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.

През 90-те години соул стилът е вече видоизменен от оригиналът през 60-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно в днешни дни във Великобритания. Някой от съвременните представители на жанра са: [[Алиша Кийс]], [[Мери Джей Блайдж]], [[Тони Бракстън]], [[Марая Кери]], [[Бейбифейс]] и др.


== Подстилове ==
== Подстилове ==
*[[Детройт соул]] -възниква през 60-те години, силно ритмичен и повлиян от госпъл стилът.
*[[Детройт соул]] -възниква през 1960-те години, силно ритмичен и повлиян от госпъл стилът.
*[[Мемфис соул]] - възниква през 60-те години, отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
*[[Мемфис соул]] - възниква през 1960-те години, отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
*[[Нео соул]] - възниква през 90-те години, повлиян от R&B и хип-хоп музиката.
*[[Нео соул]] - възниква през 1990-те години, повлиян от R&B и хип-хоп музиката.
*[[Модерен соул]] - възниква през 70-те години във Великобритания, повлиян от диското, с по-богато звучене.
*[[Модерен соул]] - възниква през 1970-те години във Великобритания, повлиян от диското, с по-богато звучене.


== Вижте също ==
== Вижте също ==
Ред 32: Ред 31:


== Източници ==
== Източници ==
* http://books.google.bg/books?id=rBjdP_rGpacC&lpg=PA168&ots=IfgGDMy91z&dq=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&pg=PA177#v=onepage&q=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&f=false
* [http://books.google.bg/books?id=rBjdP_rGpacC&lpg=PA168&ots=IfgGDMy91z&dq=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&pg=PA177#v=onepage&q=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&f=false American Popular Music: The age of rock], Timothy E. Scheurer, 1989
* http://www.wisegeek.com/what-is-soul-music.htm
* [http://www.wisegeek.com/what-is-soul-music.htm What is Soul Music?], wisegeek.com





Версия от 01:28, 16 януари 2010

Шаблон:Музикален жанр

Соул музиката (Шаблон:Lang-en) е музикален стил, комбинация от ритъм енд блус и госпъл, която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в Съединените американски щати. В този стил се набляга в по-голяма степен върху изпълненията на самите вокалисти и се смесват и изпозват, както религиозни, така и нерелигиозни музикални теми. Соул е музика, която изгрява от афроамериканският начин на живот в САЩ. Основни характеристика са диалог, чрез песен между солиста и хора; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.

Рей Чарлс е считан за първия музикант наложил този стил на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ, и по-конкретно в районите на големите градове като Чикаго, Ню Йорк, Детройт, Мемфис и други, където всеки район е възпроизвеждал свой автентичен подстил на соул музиката. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са Арета Франклин, Джеймс Браун, Марвин Гей, Отис Рединг, Даяна Рос, Стиви Уондър и др.

Към началото на 1970-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на рока. За този период най-много са допринесли групи като The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics и др. През това десетилетие музикалната индустрия е спечелила над 3.5 милиарда щатски долара, една трета от която се дължи на соул музиката. През 1970-те години, този стил завладява Европа и в частност Великобритания, където вдъхновява изпълнители като Бийтълс, Ролинг Стоунс, The Who, Том Джоунс и др.

Към средата на 1980-те години се повлиява от хип-хоп музиката. Африка Бамбаата е американски диджей, който първи е вкарал и електро стил в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като диско, хип-хоп и R&B. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.

През 1990-те години соул стилът е вече видоизменен от оригиналът, датиран към 1960-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно във Великобритания. Някои от съвременните представители на жанра са: Алиша Кийс, Мери Джей Блайдж, Тони Бракстън, Марая Кери, Бейбифейс и други.

Подстилове

  • Детройт соул -възниква през 1960-те години, силно ритмичен и повлиян от госпъл стилът.
  • Мемфис соул - възниква през 1960-те години, отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
  • Нео соул - възниква през 1990-те години, повлиян от R&B и хип-хоп музиката.
  • Модерен соул - възниква през 1970-те години във Великобритания, повлиян от диското, с по-богато звучене.

Вижте също

Източници