Разлика между версии на „Соул“

Направо към навигацията Направо към търсенето
дребни поправчици
(дребни поправчици)
}}
 
'''Соул музиката''' ({{lang-en|Soul music}}) е [[музикален стил]], комбинация от [[ритъм енд блус]] и [[госпъл]], която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в [[Съединените Американскиамерикански Щатищати]]. В този [[жанр]]стил се набляга в по-голяма степен върху изпълненията на самите [[вокалист|вокалисти]] и се смесват и изпозват, както религиозни, така и не-нерелигиозни църковни[[музика]]лни теми. Соул е музика, която изгрява от афро-американският[[афроамериканци|афроамериканският]] [[начин на живот]] в [[САЩ]]. Основни характеристика са диалог, чрез [[песен]] между солиста и [[хор|хора]]; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.
 
[[Рей Чарлс]] сее считасчитан за първиятпървия [[музикант]] наложил този [[стил]] на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ., и Попо-конкретно в районите на големите градове като [[Чикаго]], [[Ню Йорк]], [[Детройт]], [[Мемфис]] и др.други, където всеки район е възпроизвеждал своисвой автентичен подстил на соул [[музика|музиката]]. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са [[Арета Франклин]], [[Джеймс Браун]], [[Марвин Гей]], [[Отис Рединг]], [[Даяна Рос]], [[Стиви Уондър]] и др.
'''Соул музиката''' ({{lang-en|Soul music}}) е [[музикален стил]], комбинация от [[ритъм енд блус]] и [[госпъл]], която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в Съединените Американски Щати. В този [[жанр]] се набляга в по-голяма степен върху самите [[вокалист|вокалисти]] и се смесват и изпозват, както религиозни, така и не- църковни теми. Соул е музика, която изгрява от афро-американският начин на живот в [[САЩ]]. Основни характеристика са диалог, чрез [[песен]] между солиста и [[хор|хора]]; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.
 
Към началото на 701970-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на хаотичния [[рок]]а. За този период най-много са допринесли групи като ''The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics'' и др. През това десетилетие музикалната индустрия е придобиласпечелила над 3.5 милиарда щатски долара, една трета от която се дължи на соул музиката. През 701970-те години на 20-ти век, този стил завладява Европа и в частност [[Великобритания]], където бива вдъхновение навдъхновява изпълнители като [[Бийтълс]], [[Ролинг Стоунс]], [[The Who]], [[Том Джоунс]] и др.
[[Рей Чарлс]] се счита за първият [[музикант]] наложил този [[стил]] на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ. По-конкретно в районите на големите градове като [[Чикаго]], [[Ню Йорк]], [[Детройт]], [[Мемфис]] и др., където всеки район е възпроизвеждал свои автентичен подстил на соул [[музика|музиката]]. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са [[Арета Франклин]], [[Джеймс Браун]], [[Марвин Гей]], [[Отис Рединг]], [[Даяна Рос]], [[Стиви Уондър]] и др.
 
Към средата на 801980-те години се повлиява от [[хип-хоп]] музиката. [[Африка Бамбаата]] е американски [[диджей]], който първи е вкарал и [[електронна музика|електро стил]] в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като [[диско]], хип-хоп и [[R&B]]. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.
Към началото на 70-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на хаотичния [[рок]]. За този период най-много са допринесли групи като ''The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics'' и др. През това десетилетие музикалната индустрия е придобила над 3.5 милиарда щатски долара, една трета от която се дължи на соул музиката. През 70-те години на 20-ти век, този стил завладява Европа и в частност [[Великобритания]], където бива вдъхновение на изпълнители като [[Бийтълс]], [[Ролинг Стоунс]], [[The Who]], [[Том Джоунс]] и др.
 
През 901990-те години соул стилът е вече видоизменен от оригиналът, датиран презкъм 601960-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно в днешни дни във Великобритания. НякойНякои от съвременните представители на жанра са: [[Алиша Кийс]], [[Мери Джей Блайдж]], [[Тони Бракстън]], [[Марая Кери]], [[Бейбифейс]] и дрдруги.
Към средата на 80-те години се повлиява от [[хип-хоп]] музиката. [[Африка Бамбаата]] е американски [[диджей]], който първи е вкарал и [[електронна музика|електро стил]] в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като [[диско]], хип-хоп и [[R&B]]. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.
 
През 90-те години соул стилът е вече видоизменен от оригиналът през 60-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно в днешни дни във Великобритания. Някой от съвременните представители на жанра са: [[Алиша Кийс]], [[Мери Джей Блайдж]], [[Тони Бракстън]], [[Марая Кери]], [[Бейбифейс]] и др.
 
== Подстилове ==
*[[Детройт соул]] -възниква през 601960-те години, силно ритмичен и повлиян от госпъл стилът.
*[[Мемфис соул]] - възниква през 601960-те години, отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
*[[Нео соул]] - възниква през 901990-те години, повлиян от R&B и хип-хоп музиката.
*[[Модерен соул]] - възниква през 701970-те години във Великобритания, повлиян от диското, с по-богато звучене.
 
== Вижте също ==
 
== Източници ==
* [http://books.google.bg/books?id=rBjdP_rGpacC&lpg=PA168&ots=IfgGDMy91z&dq=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&pg=PA177#v=onepage&q=%22soul%20music%22%20site%3Abooks.google.com&f=false American Popular Music: The age of rock], Timothy E. Scheurer, 1989
* [http://www.wisegeek.com/what-is-soul-music.htm What is Soul Music?], wisegeek.com
 
 

Навигация