Разлика между версии на „Имидж“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1176 байта изтрити ,  преди 11 години
редакция без резюме
({{обработка|привеждане в енциклопедичен стил, без есеистики и лични разсъждения}})
'''Имидж''' означава образ, представа, която е създаден в [[общество]]то или определена социална среда за отделен [[човек]], група хора, [[институция]] или [[държава]]; репутация. Думата произхожда от английски: ''image'', което буквално означава „образ“, „изображение“.
 
Имиджът не може да бъде измислен или полиран, макар че би могъл да бъде променен. Ако вследствие на лоша организация, некачествени продукти или услуги, се оформи отрицателно мнение в обществото, то може да се промени към по-добро, само ако се заслужи с по-добра организация, по-качествени продукти или услуги.
'''Имиджът''' е визията или външният вид на едно нещо – човек или институция, който обаче не е само външен вид, а крие и част от вътрешното състояние, нещо като излъчване или по-точно като желанията на обекта. Затова имиджът зависи от дрехите, косата – или ако става въпрос за иституция – от сградата, от това как се говори. Имиджът зависи от това, което искаш да кажеш на отсрещната страна, така че да се породи интерес.
 
Имиджът е кодът, който се дава и който трябва да бъде разпознат и прочетен от получателя, клиента, от другите хора.
 
Спрямо имиджа си едно нещо бива възприемано по определен начин. Може би затова имиджът – освен външните неща и имплицитно заложените вътрешни неща, включва и част от желанието на възприемащия. Така имиджът става сложна конструкция, в която се имплантира ядрото на комуникацията.
 
Другата страна, тази която възприема, разкрива в обекта, който възприема общи черти, разкрива, това което харесва и това което не харесва, разбира какво казва другият и го нагажда спрямо собствения си свят. Затова се казва – “този човек има добър имидж”.
 
Имиджът изисква и честност и коректност спрямо другите, затова не е добър този имидж, за който се казва “такъв имидж са му направили” – в такива ситуации имиджът не се възприема като нещо лично, а като насадени от вън характеристики.
 
Най-общо казано – имиджът е начинът, по който искаме да ни приемат и да въздействаме, това което казваме и без да говорим – до някаква степен той е общественото мнение, първата характеристика за едно нещо, най-горният слой на един обект, бил той човек или институция. В имиджът се крият и минали ситуации и запомненото от предишни ситуации – как е реагирал обектът преди, какво е правил, как се е държал спрямо другите.
 
Имиджът не е само образ, сътворен от пиармена, той включва и онова, което сътворява въображението на публиката.
Имиджът е като кълбо от запомнените неща за един обект, затова е много трудно имиджът да бъде променен, той е като клетките които помнят, ако допуснем, че клетките са обществото и другите – възприемащите.
 
Когато някой казва “Аз имам добър имидж” – това означава, че обектът се възприема добре в околния свят. Понякога това обаче може да е лъжлив имидж и самозаблуждение. По същия начин заблуждение може да е и лошият имидж – заблуждение, защото обществото е свикнало да изисква точно определени неща от другите, които ако бъдат нарушени, автоматично се приемат за лош имидж.
 
Имиджът зависи от това, което искаш да кажеш на отсрещната страна, така че да се породи интерес.
Имиджът е уж външно нещо, но той е опасна зона, в който кодовете трябва да бъдат внимателно прочетени, в противен случай е възможно да се укажем жертви на репликите за добрия или лошия имидж, защото имиджът не е само тяло, но и душа.
 
Имиджът може да се развива, като хората научават все повече и повече за неговия субект.
 
 
15

редакции

Навигация