Чип и Дейл: Спасителен отряд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: pt:Chip 'n Dale Rescue Rangers
Редакция без резюме
Ред 58: Ред 58:


Комикси за Чип и Дейл бяха публикувани през 1992 - 1993 г. от издателство „[[Егмонт България]]“ в списание „Мики Маус“.
Комикси за Чип и Дейл бяха публикувани през 1992 - 1993 г. от издателство „[[Егмонт България]]“ в списание „Мики Маус“.

В България сериалът се излъчва по TV7. Ролите се озвучават артистите:[[Лиза Шопова]], [[Кирил Бояджиев]], [[Борис Чернев]], [[Васил Бинев]].


==Външни препратки==
==Външни препратки==

Версия от 19:32, 17 януари 2010

Чип и Дейл: Спасителен отряд
Chip 'n Dale Rescue Rangers
ЖанрАнимация
Създател(и)Тед Стоунс
Алън Заслов
АктьориКори Бъртън
Питър Кулън
Джим Къмингс
Трес Макнийл
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Епизоди65
Продукция
Времетраене22 минути
Разпространение
ТВ каналDisney Channel
КартинаNTSC
PAL (прехвърляне от NTSC)
Излъчване4 март 1989 г. - 19 ноември 1990 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Чип и Дейл: Спасителен отряд“ (Шаблон:Lang-en) е американски анимационен сериал на компанията „Дисни“. Негови главни герои са катериците Чип и Дейл, с още трима приятели, като детективи.

Идеята стартира като двучасов самостоятелен телевизионен филм, „Спасителен отряд напред“ (Rescue Rangers: To the Rescue). Самият сериал се излъчва за първи път на 5 март 1989 г., често комбиниран в едночасово предаване с „Патешки истории“. Последният епизод е излъчен на 19 ноември 1990 г., като по това време сериалът е част от тогава популярното в САЩ предаване „Следобед на Дисни“ и продължава да се излъчва в него за още известно време.

Създадени са общо 65 епизода; първоначалният филм е разделен на пет половинчасови части (епизоди 14-18).

Герои

Добри герои

В този филм Чип носи шапка тип „федора“ и пилотско яке. Той играе ролята на лидер на Спасителния отряд и прекарва свободното си време в четене на детективски книги. Представен е като отдаден на работата си и обикновено като сериозен и отговорен.

Дейл носи хавайска риза. Въпреки че също е отдаден на работата си, той е представен като обичащ забавленията пакостлив шегобиец и като неотговорен. През повечето време той чете комикси и гледа научно-фантастични филми и филми на ужасите.

Рокфор е австралийски мишок, който има постоянна мания към сиренето и изпитва голям страх от котки. Рокфор среща Чип и Дейл за първи път в първия им случай като Спасителен отряд. Той се присъединява към тях заедно с приятеля си Зипър и изобретателката Трикси.

Трикси е млада женска мишка, която е механик и изобретател на Спасителния отряд. Тя е дъщеря на починал изобретател и летец, който е бил стар приятел на Рокфор. Тя се среща за първи път с Чип и Дейл в техния първи случай като Спасителен отряд и се присъединява към тях заедно с Рокфор и приятеля му Зипър, тъй като няма къде другаде да отиде след смъртта на баща си. И Чип, и Дейл са много привлечени от Трикси, но тя не забелязва това, защото е заета с изобретенията си през повечето време. Трикси е може би най-популярният герой от филма и има много фенове в Интернет.

Мухата Зипър е помощник на Рокфор и талисман на Спасителния отряд. Зипър често се занимава с малките работи, с които останалите членове на Отряда не могат да се справят.

Злодеи

Ал Котконе е котка-престъпен бос. Той има четири помощника - улична котка, гущер, къртица и плъх. Ал Котконе е един от най-честите врагове на Спасителния отряд. Въпреки, че в началните епизоди е представен като домашен любимец на човек-престъпник, в останалите епизоди той е независима котка.

Професор Нортън Нимнъл е луд учен и един от най-честите врагове на Спасителния отряд. Понякога на професор Нимнъл помага племенникът му Норми.

Продукти, последвали филма

По филма са създадени видеоигри за фирмата „Нинтендо“ от „Капком“. По-късно се появява и игра за PC.

Издадени са и 19 броя комикси „Чип и Дейл: Спасителен отряд“, които компанията „Уолт Дисни“ издава сама, без да дава лиценз на друг издател.

„Чип и Дейл: Спасителен отряд“ в България

Сериалът „Чип и Дейл: Спасителен отряд“ е озвучен на български и е излъчен по Канал 1 за първи път през 1993 г. в предаването „Уолт Дисни представя“. Той се излъчва и до днес, като скоро беше повторен от БНТ в новото предаване на „Дисни“. Дублажът е спонсориран от Disney Character Voices International. Ролите се озвучават от артистите Илиана Балийска, Никола Стефанов, Николина Чонова, Владимир Бонев, Даринка Митова, Стефан Димитров, Петър Евангелатов, Петя Селянова, Румен Рачев, Венета Зюмбюлева, Калин Арсов и други. Началната песен се изпълнява на български от Чочо Владовски и Владимир Тотев.

Комикси за Чип и Дейл бяха публикувани през 1992 - 1993 г. от издателство „Егмонт България“ в списание „Мики Маус“.


Външни препратки