Графема: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: als:Graphem, br:Grafemenn Промяна: en:Grapheme
Avitohol (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Графемата''' (от гр: γράφω, gráphō, "пиша") е [[знак]], елемент на дадена [[Писменост|писмена система]]. Графеми например са [[буква]], китайски йероглиф, [[цифра]], синтактични обозначения и други.
'''Графемата''' (от гр: γράφω, gráphō, "пиша") е основният елемент на всяка [[Писменост|писмена система]]. Графеми например са [[буква]], китайски йероглиф, [[цифра]], синтактични обозначения и други.


==Съдържание на графемата==
В различните видове писмености, графемата може да бъде обозначител на звук (какъвто е случаят с [[азбука|азбуките]]), сричка (при [[сричкова писменост|сричковите писмености]]) или цяла дума (както е при [[логографическа писменост|логографическите писмености]]). Класифицирането на дадена писменост към определен вид не ограничава вида на графемите в нея; например, в българската писменост се използват графемите ''4'' и ''2'', обозначаващи цели думи, а не звукове.

====Съдържание на графемата в азбуките====
Въпреки че обикновено графемата съвпада с буквата, това не винаги е вярно. Например в немската азбука, последователността от три букви (''триграмата'') ''sch'' се считат за една графема, тъй като има фонетична стойност [ш], която е различна от фонетичните стойности на графемите на отделните съставляващи я букви.

В българската азбука се наблюдава друго явление (наричано ''дифония''): една графема има за стойност фонемно съчетание - графемите ''щ'', ''ю'' и ''я'' имат фонемни стойности съответно [шт], [йу] и [йа]. Явлението ''афония'' пък се е проявявало в стария български правопис - графемите ''ъ'' и ''ь'' не са имали звукова стойност в края на думите за българите от началото на миналия век.

==Изобразяване на графемата==
Графемата сама по себе си е абстрактно понятие, което съществува реално посредством своите варианти, наречени ''алографи''. Например буквата ''я'', напечатана в един шрифт, графически ще се различава от същата буква, напечатана в друг. И двете букви ще се различават от същата буква, написана на ръка от даден човек. Това, което ще обединява всички алографи, е абстрактното понятие за графемата ''я''. Конкретното изобразяване на графемата се нарича [[глиф]].

==Вижте също==
* [[Буква]]
* [[Глиф]]
* [[Фонема]]

==Библиография==
* Москов, М., Бояджиев, Ж. (1977), ''Увод в езикознанието''. София: Наука и изкуство


[[Категория:Писменост]]
[[Категория:Писменост]]
{{лингвистика-мъниче}}


[[af:Grafeem]]
[[af:Grafeem]]

Версия от 00:03, 23 януари 2010

Графемата (от гр: γράφω, gráphō, "пиша") е основният елемент на всяка писмена система. Графеми например са буква, китайски йероглиф, цифра, синтактични обозначения и други.

Съдържание на графемата

В различните видове писмености, графемата може да бъде обозначител на звук (какъвто е случаят с азбуките), сричка (при сричковите писмености) или цяла дума (както е при логографическите писмености). Класифицирането на дадена писменост към определен вид не ограничава вида на графемите в нея; например, в българската писменост се използват графемите 4 и 2, обозначаващи цели думи, а не звукове.

Съдържание на графемата в азбуките

Въпреки че обикновено графемата съвпада с буквата, това не винаги е вярно. Например в немската азбука, последователността от три букви (триграмата) sch се считат за една графема, тъй като има фонетична стойност [ш], която е различна от фонетичните стойности на графемите на отделните съставляващи я букви.

В българската азбука се наблюдава друго явление (наричано дифония): една графема има за стойност фонемно съчетание - графемите щ, ю и я имат фонемни стойности съответно [шт], [йу] и [йа]. Явлението афония пък се е проявявало в стария български правопис - графемите ъ и ь не са имали звукова стойност в края на думите за българите от началото на миналия век.

Изобразяване на графемата

Графемата сама по себе си е абстрактно понятие, което съществува реално посредством своите варианти, наречени алографи. Например буквата я, напечатана в един шрифт, графически ще се различава от същата буква, напечатана в друг. И двете букви ще се различават от същата буква, написана на ръка от даден човек. Това, което ще обединява всички алографи, е абстрактното понятие за графемата я. Конкретното изобразяване на графемата се нарича глиф.

Вижте също

Библиография

  • Москов, М., Бояджиев, Ж. (1977), Увод в езикознанието. София: Наука и изкуство