Михай Крецу: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Grammar: 1;
Ред 8: Ред 8:
}}
}}


'''Михай Крецу''' ({{lang-ro|Mihai Creţu}}), (артистични [[псевдоним]]и - '''Майкъл Крету''' или '''Curly M.C.''') е световно известен [[Румъния|румънски]], [[музикант]], [[продуцент]], [[певец]], [[композитор]] и [[текстописец]]. Световно познат със създадения от него проект - [[Енигма]], продуцирането на грепи като [[Boney M]] и [[Milli Vanilli]], както и като съпруг на световноизвестната диско звезда от 80-ти и 90-те години [[Сандра Крету|Сандра]] (женени са от [[1988]] до [[2007]]).
'''Михай Крецу''' ({{lang-ro|Mihai Creţu}}), (артистични [[псевдоним]]и - '''Майкъл Крету''' или '''Curly M.C.''') е световноизвестен [[Румъния|румънски]], [[музикант]], [[продуцент]], [[певец]], [[композитор]] и [[текстописец]]. Световно познат със създадения от него проект - [[Енигма]], продуцирането на грепи като [[Boney M]] и [[Milli Vanilli]], както и като съпруг на световноизвестната диско звезда от 80-ти и 90-те години [[Сандра Крету|Сандра]] (женени са от [[1988]] до [[2007]]).


== Биография ==
== Биография ==

Версия от 08:49, 23 януари 2010

Майкъл Крету
Mihai Creţu
румънски музикант
Cretu2.jpg

Роден
Активен периодот 1980 г.
ПсевдонимMichael Cretu
M. C. Curly[1]
Семейство
СъпругаСандра (7 януари 1988 – ноември 2007)
Деца3

Уебсайт

Михай Крецу (Шаблон:Lang-ro), (артистични псевдоними - Майкъл Крету или Curly M.C.) е световноизвестен румънски, музикант, продуцент, певец, композитор и текстописец. Световно познат със създадения от него проект - Енигма, продуцирането на грепи като Boney M и Milli Vanilli, както и като съпруг на световноизвестната диско звезда от 80-ти и 90-те години Сандра (женени са от 1988 до 2007).

Биография

Майкъл Крету е роден в Букурещ, Румъния, на 18 май 1957. Учи класическа музика в Букурещ (1965), а през 1968 в Париж, Франция. Между 1975 и 1978 следва в музикалната академия във Франкфурт, Германия.

Крету се отказва от класическата музика и работи заедно с легендарния продуцент Франк Фариан, с когото продуцират Boney M и Milli Vanilli. За двете групи свири и на кийборд. По-късно (1987) продуцира албума на Майк Олдфийлд, наречен „Islands“. Румънецът участва главно в песента "The Time Has Come".

Запознава се с бъдещата си жена - бъдещата диско-звезда Сандра, която по това време е част от групата Arabesque. Той свири на кийборд на тяхно турне. Двамата се женят на 7 януари 1988. Имат двама синове-близнаци Никита и Себастиан (р. 1995). Двамата се развеждат официално през 2007 година.

Кариерата му е подпомогната от успели изпълнители- Goombay Dance Band, Питър Корнелиъс, Манфред "Tissy" Тиерс, Йенс Гад, Франк Питърсън, ATB, Jam & Spoon, Рут-Ан Бойл и Андрю Доналдс.

Майкъл Крету притежава A.R.T. Studios в Ибиса, преди да се премести в новото си имение.

Музика

Самостоятелна кариера

Първият солов сингъл на Крету е Wild River, издаден през 1978, а първият самостоятелен албум ("Ausgewählte Goldstücke" на немски и "Moon, Light & Flowers" на англисйки) година по-късно.

Последвалият втори албум е "Legionäre"- 1983. Песните в него са на немски. Третият солов албум, наречен "Die Chinesische Mauer", издаден през 1985. Този албум е познат и като "The Great Wall of China", въпреки че текстовете на песните са на немски. А английската версия (с текстове на английски) се нарича "The Invisible Man" и е с различна продължителност от оригиналната продукция.

До днешна дата Майкъл Крету няма издаден самостоятелен албум или сингъл в България.

С други изпълнители

Нито един от тези албуми не е издаден в България:

  • Moti Special: Motivation (1985)
  • Cretu and Thiers: Belle Epoque (1988)
  • Cornelius and Cretu: Cornelius and Cretu (1992)
  • Trans Atlantic Air Waves: The Energy of Sound (1998, с Йенс Гад)

Енигма

Енигма се сочи като феномен представящ ню-ейдж музиката. Първоначално Крету предпочита да не се знае кой (кои) стои зад този музикален проект и използва псевдонима Curly MC, с който са подписани всички песни от първия албум на Енигма. Потайността е нарушена, заради успеха, който последва след издаването на сингъла "Sadeness part I".

Външни препратки

  1. xx0018209 // Посетен на 30 август 2020 г.