Разлика между версии на „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''„Хари Потър и Затворникът от Азкабан“''' ({{lang-en|Harry Potter and the Prisoner of Azkaban}}) е третият роман от поредицата за [[Хари Потър]] на [[Великобритания|британската]] [[писател]]ка [[Джоан Роулинг]]. Романът излиза на [[английски език|английски език]] през [[1999]] г. На [[български език|български]] романът е пуснат на книжния пазар през [[2001]] г.
{{сюжет}}
Преди да замине за третата си година в "Хогуортс", Хари Потър е подложен на изпитанието да изтърпи леля си Мардж за цяла седмица. Но не успява да сдържи емоцийте си и прави магия, след което бяга от улица "Привит Драйв" и стига до Лондон. Странно е,Министерството на магията не го наказват. По-късно разбира, че това може би се дължи на страха от избягалия затворник Сириус Блек. Всички мислят, че той иска да убие Хари. Момчето се връща в училище, но е доста обезпокоено от честите появи на странно куче, представляващо поличба за скорошна смърт. Случайно разбира факта, че Сириус Блек е бил приятел на родителите му и ги е предал, ставайки причина за смъртта им. Оттук нататък не е Хари сигурен какво да прави и воден от желанието си за отмъщение се забърква в неприятни, и дори оасни, ситуаций. Но дали всъщност Затворника от Азкабан има вина за престъпленията или е станал част от по-голям и злокобен план? План на Лорд Волдемор. Дали злите поличби ще се сбъднат? Ще се върне ли слугата при господаря си , за да му помогне да вдигне глава отново?
Хари тръгва за третата си година в "Хогуортс".По време на нелегалния си престой в Хогсмийт,разбира,че най-добрият приятел на баща му(и негов кръстник)е предателят виновен за смъртта на родителите му.Момчето е решено да отмъсти за семейството си,но по-късно разбира,че всъщност не кръстникът му е виновен,а някой друг който ще се окаже и слуга на Волдемор.
{{сюжет-край}}
 
Анонимен потребител

Навигация