Разлика между версии на „Рецесия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
92 байта изтрити ,  преди 11 години
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: sah:Рецессия)
*'''1Рецесията'''. Периодможе да се разглежда като период на временно спадане на производството, увеличаване на безработицата и др.други в резултат на продължителна инфлация;, упадък или като специализиран термин - бавно изчезване на някои наследствени признаци в организма.
== Рецесията може да се разглежда като: ==
*'''1'''. Период на временно спадане на производството, увеличаване на безработицата и др. в резултат на продължителна инфлация; упадък.
*'''2'''. Спец. Бавно изчезване на някои наследствени признаци в организма.
прил. рецесивен, рецесивна, рецесивно, мн. рецесивни.
 
== В исторически план ==
:В [[макроикономика]]та понятието '''рецесия''' обикновено се свързва със спад в реалния [[брутен вътрешен продукт]] на дадена [[страна]], или негативен [[икономически растеж]]. Според една от най-разпространените тези - рецесия настъпва, когато реалният икономически растеж е отрицателен за период по-дълъг от две последователни тримесечия.
 
:Тежък е периода периодапериодът 1973-1985, когато светът преживява нова икономическа криза вследствие повишените цени на [[петрол]]а от страните износителки на петрол [[ОПЕК]] ([[Венецуела]], [[Иран]], [[Ирак]], [[Саудитска Арабия]], [[Кувейт]] и др). През 1975 г. например нарастването на [[БВП]] е отрицателно в [[Съединени американски щати|САЩ]] (-0,7%), във [[Великобритания]] (-0,7%), в [[Германия]] (-1,6%) и много слабо във [[Франция]] (0,2%). Последиците са очевидни: растящи трудности за предприятията, фалити и увеличаване на безработицата. Тази криза е съчетание от ограничена рецесия и известна [[инфлация]] - т. нар. [[стагфлация]].
 
== Любопитно ==
:Една от всяка 6 рецесии се свързва с финансова криза, 1 от 4 - с цените на имотите и 1 от 3 - с борсов крах. Рецесии, които са породени от подобни финансови проблеми, водят до загуби, които са 2-3 пъти по-големи от други рецесии.
 
:Една от всяка 6 рецесии се свързва с финансова криза, 1 от 4 - с цените на имотите и 1 от 3 - с борсов крах. Рецесии, които са породени от подобни финансови проблеми, водят до загуби, които са 2-3 пъти по-големи от други рецесии.
 
 
== Виж също ==
 
* [[Икономическа депресия]]
* [[Финансова криза след 2007]]

Навигация