Мост Сан Франциско – Оукланд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: nl:Bay Bridge
Ред 35: Ред 35:
[[it:Bay Bridge]]
[[it:Bay Bridge]]
[[ja:サンフランシスコ・オークランド・ベイブリッジ]]
[[ja:サンフランシスコ・オークランド・ベイブリッジ]]
[[nl:Bay Bridge]]
[[pt:San Francisco – Oakland Bay Bridge]]
[[pt:San Francisco – Oakland Bay Bridge]]
[[sv:San Francisco-Oakland Bay Bridge]]
[[sv:San Francisco-Oakland Bay Bridge]]

Версия от 19:30, 2 февруари 2010

Западната част на моста, погледната от Сан Франциско

Мостът Сан Франциско-Оукланд, Мостът на Залива или мост Джеймс „Слънчевия Джим“ Ролф (на английски: San Francisco-Oakland Bay Bridge или Bay Bridge или James “Sunny Jim” Rolph Bridge) е платен мост, който прекосява Санфранциския залив и свързва калифорнийските градове Сан Франциско и Оукланд в САЩ. Мостът се състои от два основни сегмента, които са свързани посредством остров Йерба Буена. Двата моста са свързани с тунел,който прорязва в средата на острова.

Мостът е влязал в експлоатация на 12 ноември 1936 г., шест месеца преди другият известен мост на Сан Франциско, Голдън Гейт.

От 1 януари 2007 г. таксата за преминаване на моста е 4 долара, която се плаща само в посока Оукланд-Сан Франциско или от изток на запад.

При земетресението "Лома Приета" през 1989 г., част от източният сегмент (между остров Йерба Буена и Оукланд) е засегната. След продължителни анализи е преценено, че настоящият източен сегмент не е сеизмично устойчив и е взето решение той да бъде заменен с нов мост. Строежът започва през 2002 г., но бива спиран неколкократно поради сигнали за некачествено строителство и поради значителни преразходи. Очаква се новият сегмент да бъде завършен през 2013 г., 6 години по-късно от първоначалния срок. За разлика от стария сегмент, новият ще има не само автомобилни платна, но и пешеходни и велосипедни алеи.

Шаблон:Окръг Сан Франциско-мъниче Шаблон:Окръг Аламида-мъниче


Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA