Разлика между версии на „Сенат“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
{{Древен Рим}}
'''Сенат''' ([[латински език|лат.]] ''senatus'', от ''senex'' — съвет на старейшините) е един от висшите държавни органи в [[Древен Рим]].
Нито един законопроект не постъпвал за разглеждане в Народното събрание, ако преди това не е бил обсъден от Сената. Но дори закон, приет от народното събрание, влизал в сила, само след одобряването му от Сената. Така Сената се явявал контролиращ по отношение на Народното събрание и водел дейността му в исканото от него направление.
Възниква от съвета на старейшините на патрицианските родове в края на царската епоха (около [[6 век пр.н.е.]]).
 
Избраните магистрати също се отчитали за дейността си на Сената и по този начин също са зависими от него.
С установяването на [[Римска република|Римската република]], заедно с магистратите и народното събрание ([[комиции]]) става съществен елемент в обществения живот. В състава на Сената влизали бивши магистрати и в него се концентрирала политическата сила и държавния опит на Рим. Сенатът можел да се свиква само от висшите магистрати -диктатор, консули, претори.
 
==Развитие==
ВъзникваСенатът възниква от съвета на старейшините на патрицианските родове в края на царската епоха (около [[6 век пр.н.е.]]).
 
С установяването на [[Римска република|Римската република]], заедно с магистратите и народното събрание ([[комиции]]) става съществен елемент в обществения живот. В състава на Сената влизали бивши магистрати и в него се концентрирала политическата сила и държавния опит на Рим. Сенатът можел да се свиква само от висшите магистрати - [[диктатор]], консули[[консул]]и, претори[[претор]]и.
 
Членовете на сената се делили по рангове според длъжностите, които са заемали преди това ([[консул]], [[претор]], [[едил]], [[трибун]], [[квестор]]). По време на дискусии, сенаторите получавали думата в съответствие с този ранг. Начело на сената стоял — [[принцепс]] (princeps senatus).
21 654

редакции

Навигация