Ламорал Егмонт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Редакция без резюме
м премести „Егмонт, Ламорал“ като „Ламорал Егмонт“: правилно подреждане на имената
(Няма разлика)

Версия от 15:05, 11 февруари 2010

Ламорал, 4-ти граф на Егмонт

Ламорал, 4-ти граф на Егмонт (Шаблон:Lang-nl) (18 ноември 1522 - 5 юни 1568, Брюксел), известен в историята просто като Егмонт - испански командир и холандски държавник, който е бил екзекутиран преди началото на Холандската революция 1568-1648, един от водачите на антииспанската дворянска опозиция в Нидерландия по времето на буржоазната революция през 17 век.

Биография

Ламорал е син и наследник на граф Егмонт Ян IV, представител на благородното семейство Егмонт. Неговата майка, Франсоаз от Люксембург, като една от последните представителки на рода Люксембург, дава на сина си правото на графство (по-късно херцогство) на Фландрия. Ламорал израснал и получил военно образование при Карл V, Крал на Испания. През 1542 г. наследява владенията на брат си Чарлз, и в 1544 се жени за Сабин от рода Вителсбах, която му е родила дванайсет деца. През същата година той става рицар.

Паметник на Егмонт и минно дело

В редиците на испанската армия Ламорал Егмонт участвали в боевете на победители при Сан Куентин (1557) и при Гравелин(1568), в които той заповяда на испанските сили. През 1569 назначен щатхалтер на Фландрия и Артоа. През 1561 г. подава оставка. По заповед на херцор Алба е обесен.