Разлика между версии на „Въздухозаборник“

Направо към навигацията Направо към търсенето
доб. текст, МЕП, категория и картинка
(доб. текст, МЕП, категория и картинка)
[[Картинка:Concorde.planview.arp.jpg|thumb|right|250px|Въздухозаборниците за двигателите на свърхзвуковия самолет Конкорд]]
'''Въздухозаборник''' в моторните спортове е детайл или част от система, която улавя въздушния поток над главата на [[пилот]]а и го пренасочва към [[двигател]]я. Има специфична форма и се произвежда след много прецизни измервания, така че да подава достатъчно количество въздух, нужен на двигателя за нормална работа. Използва се и като приспособление за отвеждане на въздух към радиаторите на болида от [[Формула 1]].
'''Въздухозаборник''' е конструкция, която като използва налягането на насрещния въздушен поток го пренасочва към агрегати и системи в транспортните средства. В реактивната авиация и двигателите с вътрешно горене въздушния поток служи за окислител на гориво. Насоченият въздушен поток е единственото отнемащо топлина и охлаждащо средство в използваните сега топлинни двигатели. Съществуват също въздухозаборници за охлаждане на важни агрегати, свързани със сигурността на транспортните средства като например спирачна система със спирачни дискове и други апарати.
 
'''Въздухозаборник'''Въздухозаборникът в моторните спортове е детайл иливажна част от система, която улавя въздушния поток над главата на [[пилот]]а и го пренасочва към [[двигател]]я. ИмаПоради екстремните натоварвания, конструкцията има специфична форма и се произвежда след много прецизни измервания, така че да подава достатъчно количество въздух, нужен на двигателя за нормална работа. Използва се и като приспособление за отвеждане на въздух към радиаторите на болида от [[Формула 1]].
 
Съществуват също въздухозаборници за охлаждане на спирачните дискове и апарати.
[[Категория:Техника - Формула 1]]
[[Категория:Конструкция на летателните апарати]]
 
 
[[en:Intake]]
[[es:Admisión]]
[[ga:Ionraon aeir]]
[[it:Presa d'aria]]
[[ru:Воздухозаборник]]
[[ja:インテーク]]

Навигация