Разлика между версии на „Майтрипа“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
За ''Далечна'' или Дълга линия на традицията [[Кагю]] се смята линията на учения, получени от Марпа в Индия непосредственно от своя гуру [[Наропа]].
 
За '' Пряка '' или Кратка се смята линията [[махамудра]], която Марпа получава от МайтрипыМайтрипа. Тя включва четитима учители: [[Сараха]], [[Нагарджуна]], [[Шабара]] и самия Майтрипа.
 
Майтрипа, последния от учителите на близката линия на приемственост на МахамудрыМахамудра, е роден през [[1007]] в семейството на брамини. Учи в университета [[Наланда]]. Негов първи учител е [[Наропа]], който му предава тантрите [[Чакрасамвара]] и [[Хеваджра]] и му казва да си намери съпруга и да практикува Ваджраяна. Така или иначе по това време Майтрипа отхвърля съвета на Наропа и предпочита да изучава философия.
 
Той получава посвещение като монах (бхикшу) от [[Сантипа]] от университета [[Викрамашила]], и получава името Майтри в чест бодхисатвата [[Майтрейя]]. Във Викрамашила преподаваа самия [[Атиша]]. Майтрипа практиковал медитация върху [[Ваджрайогини]], но употребата алкохол като част от средствата в тази медитация довело до спорове с останалите монаси. Вниманието Атиши е привлечено към това, и той изгонва Майтрипа за нарушаване на правилата на [[виная]]- монашеския кодекс на поведение.

Навигация