Разлика между версии на „Източнокитайско море“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Премахната редакция 3005650 на Monaco (б.)
(Премахната редакция 3005650 на Monaco (б.))
'''Източнокитайско море''' е [[море]] в [[Тихия океан]] на изток от [[Китай]]. Заема площ от 1 249 000 [[км²]]. Източнокитайско море граничи на изток с японският остров [[Кюшу]] и други японски острови, на юг с [[Тайван]], а на изток с континетален Китай. Най-дългата [[Азия|азиатска]] река [[Яндзъ]] се влива в Източнокитайско море.
 
'''Източнокитайско море''' е разположено в западната част на [[Тихия океан]], южно от Китайско море, между китайския бряг и архипелага Рюкю, принадлежащ на Япония. Северната граница на твоа продължение на Тихия океан бележат корейският остров Чеджу и японският остров Кюшу.
 
'''Източнокитайско море''', което китайците наричат Дунхай ("източно море", възниква при потъването на източната част на хребета на Азиатската тектонска плоча. Там, където в миналото са живели тревопасни динозаври, се появява истинско подводно царство, богато на различни морски видове. Потъването на сушата става сравнително бавно: '''Източнокитайско море''' не е дълбоко, с изключение на архипелага Рюкю, където дълбочината му достига почти 3 000м. Основната опасност за хората, които живеят по бреговете на '''Източнокитайско море''', е разликата в нивото на морските води, която създават приливте и отливите. В открито море тази разлика не се усеща, но в заливите и притоците те са истинска опасност. В залива Ханджоу, разположен южно от Шанхай, вълните по време на прилив понякога надвишават 6 метра височина.
{{Морета}}
 

Навигация