Беломорци: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Беломорци''' е [[село]] в Североизточна [[България]].
'''Беломорци''' е [[село]] в Североизточна [[България]].
То се намира в [[община Омуртаг]], [[Област Търговище]].
То се намира в [[община Омуртаг]], [[Област Търговище]]. Старото име на селото е Мечикчилеръ.


<!-- Ако имате информация, моля добавете я след знака "равно" -->
<!-- Ако имате информация, моля добавете я след знака "равно" -->
Ред 22: Ред 22:
== История ==
== История ==


Селото е основано от три големи рода изселници от Беломорска Тракия (откъдето идва и името му). През втората половина на 20ти век в него започват да идват първите заселници от ромски и турски произход. Заселниците са дошли от село Янюрен, Софлийска област, която се намира на р. Марица. Причина за бягството на изселниците е било приближаване на руската освободителна армия и страхът от турците.
Селото е основано от три големи рода изселници от Беломорска Тракия (откъдето идва и името му). През втората половина на 20ти век в него започват да идват първите заселници от ромски и турски произход. Заселниците са дошли от село Янурен, Софлийска област, която се намира на р. Марица. Причина за бягството на изселниците е било приближаване на руската освободителна армия и страхът от турците.
Бягството към българските земи е станало в късна есен, когато събраното грозде е било в бъчвите и младото вино е било готово. По даден знак от съседни села жителите на Янюрен са тръгнали изведнаж, без подготовка, оставяйки всичкото си имущество в къщите, грабвайки само децата си. Част от хората са останали по път - има заселници в Тополовград, Свиленград. Останалата част са продължили на север. Студената зима през 1877-78 година сварва бегълците край Сливен. Там те преживяват студа, като спомените разказват, че руските военни са ги прехранвали от тяхната топла храна.
Бягството към българските земи е станало в късна есен, когато събраното грозде е било в бъчвите и младото вино е било готово. По даден знак от съседни села жителите на [[Янурен]] (близо до [[Софлу]], в днешна Гърция) са тръгнали изведнъж, без подготовка, оставяйки всичкото си имущество в къщите, грабвайки само децата си. Част от хората са останали по път - има заселници в Тополовград, Свиленград. Останалата част са продължили на север. Студената зима през 1877-78 година сварва бегълците край Сливен. Там те преживяват студа, като спомените разказват, че руските военни са ги прехранвали от тяхната топла храна.
През пролетта бегълците прекосяват Балкана. Решават, че е твърде далече от турците и се заселват в селата в Търговищка околия - Беломорци, Светлен, Буховци и др.
През пролетта бегълците прекосяват Балкана. Решават, че е твърде далече от турците и се заселват в селата в Търговищка околия - Беломорци, Светлен, Буховци и др.

<!-- == Религии == -->
<!-- == Религии == -->


Ред 43: Ред 42:
== Външни препратки ==
== Външни препратки ==


* Милетич, Л. ''Старото българско население в Североизточна България''. С , 1902


[[Категория: Села в Област Търговище]]
[[Категория: Села в Област Търговище]]

Версия от 13:54, 17 февруари 2010

Беломорци е село в Североизточна България. То се намира в община Омуртаг, Област Търговище. Старото име на селото е Мечикчилеръ.

Беломорци
Общи данни
Население1265 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина429 m
Пощ. код7917
Тел. код0605
МПС кодТ
ЕКАТТЕ03647
Администрация
ДържаваБългария
ОбластТърговище
Община
   кмет
Омуртаг
Ешреф Ешрефов
(СДС, НДПС; 2015)
Кметство
   кмет
Беломорци
Христо Илиев
(ГЕРБ)


География

История

Селото е основано от три големи рода изселници от Беломорска Тракия (откъдето идва и името му). През втората половина на 20ти век в него започват да идват първите заселници от ромски и турски произход. Заселниците са дошли от село Янурен, Софлийска област, която се намира на р. Марица. Причина за бягството на изселниците е било приближаване на руската освободителна армия и страхът от турците. Бягството към българските земи е станало в късна есен, когато събраното грозде е било в бъчвите и младото вино е било готово. По даден знак от съседни села жителите на Янурен (близо до Софлу, в днешна Гърция) са тръгнали изведнъж, без подготовка, оставяйки всичкото си имущество в къщите, грабвайки само децата си. Част от хората са останали по път - има заселници в Тополовград, Свиленград. Останалата част са продължили на север. Студената зима през 1877-78 година сварва бегълците край Сливен. Там те преживяват студа, като спомените разказват, че руските военни са ги прехранвали от тяхната топла храна. През пролетта бегълците прекосяват Балкана. Решават, че е твърде далече от турците и се заселват в селата в Търговищка околия - Беломорци, Светлен, Буховци и др.


Културни и природни забележителности

Редовни събития

Други

Външни препратки

  • Милетич, Л. Старото българско население в Североизточна България. С , 1902

Шаблон:Мъниче селища в България