Училищен мюзикъл 2: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 83: Ред 83:


==„Училищен мюзикъл 2“ в България==
==„Училищен мюзикъл 2“ в България==
В България филмът е излъчен за пръв път по [[Нова телевизия]] на [[13 декември]] [[2008]] г. от 16:00, като е дублиран на български. Повторенията му са излъчвани многократно по [[Jetix]]. В дублажа участват [[Лина Златева]], [[Камен Асенов]], [[Борис Чернев]] и [[Васил Бинев]].
В България филмът е излъчен за пръв път по [[Нова телевизия]] на [[13 декември]] [[2008]] г. от 16:00, като е дублиран на български. Повторенията му са излъчвани многократно по [[Jetix]]. В дублажа участват [[Силвия Русинова]], [[Лина Златева]], [[Камен Асенов]], [[Борис Чернев]] и [[Васил Бинев]].


[[Категория:Американски филми]]
[[Категория:Американски филми]]

Версия от 18:58, 20 февруари 2010

Училищен мюзикъл 2: Изпей всичко или нищо (Шаблон:Lang-en) познат още като Училищен мюзикъл 2 е продължението на нашумелия тийн-филм Училищен мюзикъл. На 17 август 2007 17,5 милиона зрители от САЩ и близо 10 милиона от чужбина сядат пред телевизорите си за да гледат любимите си актьори още веднъж. Главозамайващия рейтинг превръща продължението в най-гледания телевизионен филм в историята на малкия екран.

Сюжет

В началото на лятната ваканция Дивите котки имат две цели пред себе си - да прекарат едно чудесно лято и да си намерят временна работа. Те са наети в кънтриклуб "Горещ извор" (Lava Springs). Оказва се обаче, че собственици на клуба са родителите на Шарпей Евънс, която използва положението си да открадне Трой от Габриела. Трой трябва да избира между възможността да спечели стипендия за колеж и да влезе в света на богатите и, от друга страна, истинската любов и приятелство

Герои

Трой Болтън (Зак Ефрън) - Капитан на баскетболния отбор, най-известното момче в училище. Има връзка с Габриела. След като Шарпей му предлага стипендия, той започва все повече и повече да се отдалечева от Габриела и Дивите котки и се превръща в безчувсвен егоист. Дали ще се промени в края?

Габриела Монтез (Ванеса Анн Хъджънс) - Срамежливата Габи от първия филм вече е известна в училище, заради връзката си с Трой. Уверена в себе си, тя работи като спасител в Lava Springs. Но ще може ли да се пребори със Шарпей и да спаси любовта си?

Шарпей Евънс (Ашли Тисдейл) - Най-известното момиче в гимназията, президент на клуба по актьорско майсторство. След като е свалена от сцената, тя е решена да си я върне това лято. Богата, манипулативна и арогантна, тя съблазнява Трой със стипендия и добре платена работа, но дали ще победи в играта?

Райън Евънс (Лукас Грейбиъл) - "Пуделчето" на Шарпей, нейния брат-близнак. Той вече няма да търпи нейния егоизъм и ще се сприятели с Дивите котки, дори ще им помогне да спечелят Шоуто за таланти Star Dazzle, като става техен режисьор. Той не само може да пее и танцува, но и да играе бейзбол. Харесва Габриела, но няма смелост да и го каже, защото знае че тя обича Трой и им помага да се съберат.

Чад Денфорд (Корбън Блу) - Чад работи като келнер в Lava Springs и пести пари за кола, за да впечатли гаджето си Тейлър МакКеси. След като повишават Трой, Чад започва да му завижда и постепенно приятелството им се разпада. Ще успее ли да го запази?

Тейлър МакКеси (Моник Колмън) - Президент на научния клуб в гимназията. Също работи в Lava Springs. Има по-голяма сестра, която е измислила 10 правила за имунизиране против момчешка болест. Благодарение на тях дава съвети на Габриела. Когато обаче става въпрос за нея, те сякаш не съществуват.

Саундтрак

На 14 август 2007 излиза саундтрака към филма. През първата седмица са продадени 2 милиона копия, което го прави двойно платинен. След 1 месец е вече на челна позиция в Billbord 200 и успява да се задържи там 12 седмици. До декември в САЩ са продадени 3 милиона копия и 5 милона в чужбина. До момента са продадени над 11 620 000 копия. Лукас Грейбиъл написва песен за филма - You Got It, която обаче не взлиза в саундтрака. На 26 декември 2007 излиза албума High School Musical 2 Non-Stop Dance Party с ремиксите на парчетата от филма. Поради големия си успех песните са преведени на испански, португалски, немски, италиански, френски, мексикански, датски, норвежки, шведски, полски, унгарски, японски, турски и др. на 26 октомври излиза диск с всички песни от филма, преведени на хинди.

1. What Time Is It? - всички.

2. Fabulous - Шарпей и Райън - Ашли Тисдейл и Лукас Грейбиъл

3. Work This Out - всички (изкл. Шарпей и Райън)

4. You Are the Music in Me - Трой и Габриела - Зак Ефрън и Ванеса Хъджънс

5. I Don't Dance - Райън и Чад - Лукас Грейбиъл и Корбън Блу

6. You Are the Music in Me (Sharpay Version) - Шарпей и Трой - Ашли Тисдейл и Зак Ефрън

7. Gotta Go My Own Way - Габриела и Трой - Ванеса Хъджънс и Зак Ефрън

8. Bet On It - Трой - Зак Ефрън

9. Everyday - Трой и Габриела и останалите - Зак Ефрън и Ванеса Хъджънс и др.

10.All For One - всички

11.Humuhumunukunukuapua'a (Bonus Track) - Шарпей и Райън - Ашли Тисдейл и Лукас Грейбиъл

DVD

На 11 декември 2007 излиза DVD-то към филма. Дисни реализира и двоен диск на 23 септември 2008.


Награди и номинации

Награди

АЛМА - Най-добра режисура (Кени Ортега)

Златна лента - Най-добро звуково оформление (Майкъл Дитрик и Амбър Фънк)

Teen Choice Award - Филм на годината


Номинации


C.A.S. Award - Най-добра тон-режисура (Дъглъс Камерън, Тери О'Брайт и Кейт Роджърс)

DGA Award - Режисьор на годината (Кени Ортега)

Еми - Най-добра детска продукция (за продуцентите Бил Бордън, Бари Роузънбуш и Дон Шейн)

Еми - Най-добра хореография (Кени Ортега, Чарлс Клейпау и Бони Стори)

Image Award - Най-добра детска продукция

PGA Awards - Продуцент на годината (Бил Бордън, Бари Роузънбуш)

Награди на асоцияцията на телевизионните критици - Принос към детските програми

„Училищен мюзикъл 2“ в България

В България филмът е излъчен за пръв път по Нова телевизия на 13 декември 2008 г. от 16:00, като е дублиран на български. Повторенията му са излъчвани многократно по Jetix. В дублажа участват Силвия Русинова, Лина Златева, Камен Асенов, Борис Чернев и Васил Бинев.