Айнзацгрупи: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sr:Ајнзацгрупен
Ред 48: Ред 48:
[[simple:Einsatzgruppen]]
[[simple:Einsatzgruppen]]
[[sk:Einsatzgruppen]]
[[sk:Einsatzgruppen]]
[[sr:Ајнзацгрупен]]
[[sv:Einsatzgruppen]]
[[sv:Einsatzgruppen]]
[[tr:Einsatzgruppen]]
[[tr:Einsatzgruppen]]

Версия от 23:56, 23 февруари 2010

Файл:Einsatzgruppe.jpg
Айнзацгрупа D в действие във Виница

Айнзацгрупите (от нем.: Einsatzgruppen) са оперативно-наказателни формирования със специално предназначение към СД.

Създадени са и са използвани за масови екзекуции на неблагонадеждни цивилни граждани (терминът, използван в германските официални документи, е елементи) в окупираните от Третия райх територии. Предназначени са за справяне с:

Айнзацгрупите са сформирани от служители на полицията за безопасност (Зипо), полицията (състояща се от Гестапо и криминалната полиция (Крипо)), службата за сигурност, полицията за подържане на реда (Орпо) и Вафен-СС.

Първите айнзацгрупи са създадени по време на аншлуса на Австрия към Райха през 1938 г. Те добиват голямо значение с за подържане на реда в окупираните територии след избухването на Втората световна война, и в частност по време на войната с Полша (1939) и нахлуването в СССР (1941).

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Айнзатцгруппы полиции безопасности и СД“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​