Митридат VI: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: en:Mithradates VI of Pontus
м Робот Промяна: en:Mithridates VI of Pontus
Ред 42: Ред 42:
[[de:Mithridates VI. (Pontos)]]
[[de:Mithridates VI. (Pontos)]]
[[el:Μιθριδάτης Στ' Ευπάτωρ]]
[[el:Μιθριδάτης Στ' Ευπάτωρ]]
[[en:Mithradates VI of Pontus]]
[[en:Mithridates VI of Pontus]]
[[es:Mitrídates VI]]
[[es:Mitrídates VI]]
[[eu:Mitridates VI.a]]
[[eu:Mitridates VI.a]]

Версия от 10:56, 8 март 2010

Митридат VI Евпатор
Μιθραδάτης Στ' Εὐπάτωρ
цар на Понт

Роден
Починал
Семейство
БащаМитридат V
МайкаЛаодика VI
Братя/сестриЛаодика
Лаодика
СъпругаЛаодика
ДецаФарнак II
Клеопатра
Митридат I
Митридат VI Евпатор в Общомедия

Митридат VI Евпатор (на гръцки Μιθριδάτης - "дарен от Митра")(около 132 г. пр.н.е.63 г. пр.н.е.) е цар на Понт, един от най-силните и опасни противници на древен Рим. Той води три т. нар. митридатови войни срещу римските генерали Луций Корнелий Сула, Лукул и Помпей Велики.

Митридат Евпатор води рода си от династията на Ахеменидите по бащина линия, а по майчина от Селевкидите. Датата на коронацията му е спорна. Някои изследователи се позовават на Юстин, който разказва, че заради интригите на майка си Лаодике, Митридат е бил принуден да се крие в горите около Понт в продължение на седем години. Едва след смъртта на Лаодике през 111 пр. н. е. той става законен владетел.

С възкачването си на престола, Митридат започва да разширява територията на царството си чрез интриги, дворцови убийства, добре калкулирани брачни съюзи и хитри дипломатични ходове. По този начин успява да завладее Кападокия, Пафлагония (Шаблон:Lang-el, Шаблон:Lang-la) и големи части от крайбрежието на Черно море. Митридат се опитва да затвърди властта си чрез пропаганда и стилизация. Приписва му се способността да владее до съвършенство много езици, за да може по-добре да управлява подчинените си народи (например според Плиний Стари броят на езиците е 22). Той организира двора си по елинистичен модел, сприятелява се с най-известните представители на културата от този период.

Постепенно започва да се стилизира като "нов Александър Македонски" (Шаблон:Lang-la). Тази имитацията достига апогей през 88/87 г. пр.н.е, когато в Понт започват да се секат монети с разкрасен образ на Митридат, наподобяващ Александър. Умира през 63 г. пр. н.е., след като семейството му влиза в преговори в Рим и го принуждава да абдикира. Според легендите, Митридат не е могъл да понесе това и е опитал да се самоубие с отрова. Тъй като не е сполучил, накарал негов приближен да го прониже с кинжал.


Извори

Justin: Epitome of the Philippic History of Pompeius Trogus (M. Iuniani Iustini epitoma Historiarum Philippicarum Pompei Trogi)

Литература за Митридат

  • Claudia Bohm: Imitatio Alexandri im Hellenismus, München 1989, ISBN 3-88073-294-9
  • B. C. McGing: The foreign policy of Mithridates VI Eupator, King of Pontus. Brill, Leiden 1986, ISBN 90-04-07591-7.



Шаблон:История-мъниче

Шаблон:Link FA