Джордж Уеа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахната редакция 2987637 на 85.130.8.112 (б.)
D'ohBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: et:George Weah
Ред 41: Ред 41:
[[eo:George Weah]]
[[eo:George Weah]]
[[es:George Weah]]
[[es:George Weah]]
[[et:George Weah]]
[[eu:George Weah]]
[[eu:George Weah]]
[[fi:George Weah]]
[[fi:George Weah]]

Версия от 15:48, 10 март 2010

Златна топка
Джордж Уеа
George Weah
либерийски футболист и политик

Роден

Религияхристиянство[1]
ПартияКонгрес за демократична промяна
Активен периодот 1981 г.
НаградиЗлатна топка на „Франс Футбол“
Семейство
ДецаТимъти Уеа
Златна топка
Джордж Уеа
в Общомедия

Джордж Мане Опонг Усман Уеа (на английски George Manneh Oppong Ousman Weah) е роден на 1 октомври 1966 г. в Монровия, Либерия. Той е либерийски политик и бивш футболист. През 1995 г. е обявен за Играч на годината на ФИФА (и до ден-днешен е единственият награден от Африка), носител на Златната топка на Европа и Африкански футболист на годината. Остава и един от най-добрите футболисти от черния континент за всички времена. След футбола Уеа се занимава с хуманитарна и политическа дейност. В продължение на няколко години е Посланик на добра воля към УНИЦЕФ. През 2005 г. губи президентските избори в родината си.

Лична биография

Уеа е роден и израстнал в гетата на квартал Клара в Монровия. Член е на етническата група Кру, чиито корени са в югоизточната част на Либерия (един от най-бедните райони на страната). Родителите му са Уилям Т. Уеа старши и Анна Кайеуеа. Младежът е отгледан главно от баба си по бащина линия, Ема Браун. Средното си образование получава в училищата Мюзлим Конгрес и гимназията Уелс Хеърстън. Преди футболът да му отвори пътя към чужбина, Уеа работи за Либерийската телекомуникационна корпорация като техник.

Уеа получава бакалавърска степен по Ръководене в спорта университета Паркууд и Лондон. Дипломата от това училище, обаче, е непризната и самото училище е затворено от Федералната комисия по търговия на САЩ и британското правителство. През 1999 г. либерийския университет А.М.Е Зион Юнивърсити Колидж присъжда на Уеа докторска степен по заслуги към хуманитарните науки.

Уеа е женен за Клар Уеа, американка от ямайски произход, и има три деца: Джордж младши, Марта и Тимъти Джорд.

Футболна кариера

Уеа започва своята кариера н либерийския клуб Инвинсибъл Илевън (от англ., Недосегаемата единадесторка) и камерунския Тонер Йоунде. Следва преминаване в Европа през 1988 г., когато Уеа започва да играе за ФК Монако. С този тим той печели Френската купа през 1991 г. През 90-те играчът преминава през: ПСЖ (1992-95), където печели Първенството на Франция през 1994 г.; Милан (1995-2000), с които постига първо място в Лигата на Италия през 1996 и 1999 г. През 1995 г. Уеа е обявен за Играч на годината на ФИФА (и до ден-днешен е единственият награден от Африка), носител на Златната топка на Европа и Африкански футболист на годината. Той напуска Милан през август 2000 г., за да влезе последователно в редиците на Ф.К. Челси, Манчестър Сити и Олимпик Марсилия. През май 2001 г. Уеа преминава във ФК Ал Джазира от ОАЕ.

Въпреки азбележителните си успехи на клубно ниво, Уеа не успява да донесе на националния отбор на Либерия голямата радост да достигнат Световно първенство. Той е помагал на състава по всички възможни начини - бил е играч, треньор и спонсор. Това, обаче, носи допълнителна слава на Уеа като един от най-великите играчи в света, които не са играли в най-големия световен турнир.

Препратки

Шаблон:Носители на "Златната топка"

  1. news.bbc.co.uk // Посетен на 5 ноември 2023 г.