Разлика между версии на „78 средно училище „Христо Смирненски““

Направо към навигацията Направо към търсенето
== История на училището ==
 
78 училище е създадено през 1887 година като преимникприемник на училищата в съседните села [[Вердикал]], [[Иваняне]] и [[Клисура (Област София)|Клисура]]
На 28.ІХ. същата година отваря врати за 8 ученици първата класна стая в дома на Коста Минчев. По повод 100-годишнината на училището там е поставена паметна плоча. Само на 30-ина метра от школото извисява вековна снага „Вазовият дъб”, където през [[1900]] година [[Иван Вазов|Вазов]] пише „Утро в Банки”.
 
училищата в съседните села Вердикал, Иваняне и Клисура
 
На 28.ІХ.същата година отваря врати за 8 ученици първата класна стая в дома на Коста Минчев. По повод 100-годишнината на училището там е поставена паметна плоча.Само на 30-ина метра от школото извисява вековна снага „Вазовият дъб”,където през 1900 година Вазов пише „Утро в Банки”.
 
Потокът от деца расте, а заедно с него и нуждата от собствена сграда и на 27.V.1923 година е направена първата копка на строежа й.
 
Учебната 1955/1956 година учениците посрещат в нови просторни класни стаи и с нов патрон - [[Христо Смирненски]]. Името на поета 78 СОУ носи и днес. През същата година е въведен и гимназиален курс на обучение. Училището в [[Банкя]] бързо се разраства. Към съществуващата сграда се строят три нови корпуса, които се откриват през 1985година1985 година.
 
 
== Химн ==
Анонимен потребител

Навигация