Добруджанска революционна организация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Добруджанската революционна организация''' е организация на българите срещу румънската власт в [[Южна Добруджа]]. През 1925 във [[Виена]] се събират български революционери от Добруджа и вземат решение за създаването на организацията. За кратко време се създават местни комитети в редица села. След 1940 г. организацията прекратява дейността си и се включва в БРП. Видни дейци на организацията са д-р П. Вичев, Д. Дончев, Д. Ганев.
'''Добруджанската революционна организация''' (ДРО) е комунистическа организация на българите в [[Южна Добруджа]]. През септември 1925 във [[Виена]] бивши дейци на [[Вътрешна добруджанска революционна организация|ВДРО]] и дейци на [[БКП]], сред които [[Дочо Михайлов]], Петър Вичев, Върбан Петров, Георги Кроснев, Петър Нейчев, Георги Стефанов и Димитър Ганев създават ДРО. Организацията се ползва с подкрепата на Коминтерна, а в периода 1926-1928 ДРО се конфронтира с автономистката ВДРО. За кратко време се създават местни комитети в редица села, като в [[България]] организацията се направлява от БКП, а в Румъния от Румънската комунистическа партия<ref>[http://www.ndt1.com/article.php/20080922113958410 НАЦИОНАЛНООСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ В ДОБРУДЖА 1878-1940, взето от http://www.ndt1.com на 20.03.2010 г.]</ref>.

След 1940 г. организацията прекратява дейността си и се включва в БРП. Видни дейци на организацията са д-р Петър Вичев, Д. Дончев, Д. Ганев.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 16:04, 20 март 2010

Добруджанската революционна организация (ДРО) е комунистическа организация на българите в Южна Добруджа. През септември 1925 във Виена бивши дейци на ВДРО и дейци на БКП, сред които Дочо Михайлов, Петър Вичев, Върбан Петров, Георги Кроснев, Петър Нейчев, Георги Стефанов и Димитър Ганев създават ДРО. Организацията се ползва с подкрепата на Коминтерна, а в периода 1926-1928 ДРО се конфронтира с автономистката ВДРО. За кратко време се създават местни комитети в редица села, като в България организацията се направлява от БКП, а в Румъния от Румънската комунистическа партия[1].

След 1940 г. организацията прекратява дейността си и се включва в БРП. Видни дейци на организацията са д-р Петър Вичев, Д. Дончев, Д. Ганев.

Източници

  • Веска Николова, Милен Куманов, Кратък исторически справочник, София, 1983

Шаблон:История-мъниче